bekeken: 503 x
Waardeer dit artikel:
1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(3,00)
(Inloggen is vereist)

Vertrouwen Vaco-ondernemer blijft groot

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 14 mei 2020, 14:36

Leestijd: 2 minuten

Het percentage Vaco-bedrijven dat (veel) vertrouwen heeft de crisis door te komen blijft hoog. In de nieuwe coronamonitor van de banden-en wielenbranche is het percentage 88, wat 5 procentpunten hoger is dan in de vorige, derde meting.

Ten opzichte van de derde meting liep het geschatte omzetverlies weliswaar met 3 procentpunten terug, maar met 25% is het nog altijd aanzienlijk. Opvallend is het gedaalde aantal bedrijven dat zegt nog geen beeld van zijn omzetverlies te hebben. Was dat de vorige keer 37%, nu is het 28%. Volgens Vaco hebben veel leden na de maand april de balans opgemaakt en afgezet tegen de trend. Een rol speelt ook de groeiende ervaring van ondernemen tijdens de coronacrisis.

Personeel

93% van de bedrijven verwacht (vooralsnog) geen afscheid te moeten nemen van medewerkers, hetzelfde percentage als in de vorige peiling. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat leden van de sector Bandenservice, veruit de grootste VACO-sector, hun terugval in werkaanbod voor een groot deel hebben opgevangen door niet of nauwelijks tijdelijke medewerkers in te huren.

Bij het gebruik van financiële steunmaatregelen is een toename zichtbaar. Die ontwikkeling had Vaco de vorige keer al voorspeld. Het percentage respondenten dat gebruikmaakt van een regeling bedraagt 35%. Dat is 6 procentpunten meer dan in de vorige monitor, waarschijnlijk door het gegroeide inzicht in de eigen financiële situatie en het feit dat bij bandenservicebedrijven het werkaanbod gaat afnemen. Een belangrijke reden is dat de seizoensbandenwissels weliswaar nog langer doorlopen, maar dat het aantal bandenwissels per dag minder wordt.

Top 5 impact

Het percentage leden dat aangeeft te kampen met minder werk in de werkplaats (47%) is 5 procentpunten hoger dan in de vorige peiling. Het aantal leden dat gebruikmaakt van het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is sinds de vorige Coronamonitor met een derde toegenomen: van 18% naar 25%.

In de top 5 van ontwikkelingen met de meeste impact op de bedrijfsvoering zijn de nummers 2 en 3 van de vorige Vaco Coronamonitor van plaats gewisseld. ‘Minder werk in de werkplaats’ staat nu op de tweede plaats, met een stijging van 5 procentpunten.

Was het maar 2011…Branche stelt coronaprotocol…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties