Actie bij Havik Auto over adv-dagen monteurs

Bij de vestiging Assen van merkdealer Havik Auto heeft de vakbond FNV gisteravond samen met ruim twintig monteurs van het bedrijf actie gevoerd voor teruggaaf van adv-dagen. Volgens de bond is die extra vrije tijd ten onrechte afgenomen van de werkplaatsmedewerkers.

Ter plekke werd een petitie overhandigd (foto: FNV) aan de ook in Groningen gevestigde dealer. Die verwijst voor een inhoudelijke reactie naar het moederbedrijf – Stern Groep. Verder liet de vakbond bij wijze van ludieke actie een vogelverschrikker achter, die geacht wordt de ‘havik’ weg te jagen. “Wij hopen dat we hem niet hoeven in te zetten en dat Havik Auto zijn monteurs weer de beschikking geeft over hun adv-dagen”, aldus Wilma Nieveen, bestuurder FNV Metaal.

Contract

Het geschil vindt zijn oorsprong in de overname van een aantal ex-Pouw-vestigingen door Havik Auto. Destijds zou zijn afgesproken dat de monteurs hun loon behielden. Het nieuwe contract bevatte volgens FNV Metaal echter een passage waarin de monteurs, wilden ze hun baan behouden, moesten tekenen om afstand te doen van hun vrijetijdsrechten. Die bepaling zou in strijd zijn met de Cao Motorvoertuigen. “Op het moment dat de monteurs het meest kwetsbaar waren en hun baan op het spel stond”, zegt Nieveen op de FNV-website, “lijkt de werkgever toegeslagen te hebben. Dat is brancheonwaardig om op die manier met de monteurs om te gaan.”

Tekort

Volgens de vakbond staat de kwestie bij Havik Auto niet op zichzelf. Door het grote en chronisch lijkende tekort aan monteurs zouden grote autobedrijven “massaal” pogen om rechten op extra vrije tijd af te schaffen. Daarmee ontstaat een betere beschikbaarheid van handjes aan de brug. Namens de FNV spreekt bestuurder Nieveen van “het beroven van monteurs.” Havik Auto wordt in de petitie gevraagd de adv-dagen terug te geven. “Monteurs hebben recht om jaarlijks te besluiten om deze in vrije tijd te krijgen of in geld.” Stern Groep is om een reactie gevraagd. Volgens FNV-bestuurder Bart Plaatje spreken beide partijen elkaar 22 september, op uitnodiging van Stern. “Dat geeft ons goede hoop dat we eruit komen.” Eerder onderhandelde de bond ook met Louwman, Wensink, Citroën-Dijkstra en Autocentury over de adv-kwestie. Met als uitkomst dat het personeel weer de mogelijkheid kreeg om te kiezen tussen vrije tijd of salaris.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †