Europese bandenmarkt stabiel

Over het algemeen lijken er op de Europese bandenmarkt geen onverwachte ontwikkelingen gaande te zijn. Positieve uitschieter is het met 9 procent gestegen aandeel vervangingsbanden voor trucks. Negatieve uitschieter is de vervangingsmarkt voor tractorbanden (-4 procent).

Dat blijkt uit de cijfers van de Europese koepelorganisastie van banden- en rubberfabrikanten ETRMA over 2018.

Consumenten

Op de vervangingsmarkt voor consumentenbanden viel een kleine toename van 1 procent te noteren. De ETRMA wijt deze voornamelijk aan de sterk gegroeide markt voor vierseizoenenbanden. De levering van banden aan autofabrikanten daalde met 4 procent. Gezamenlijk resulteerde dit in een verkoop van consumentenbanden die onder de ETRMA-leden redelijk stabiel is gebleven. Nederland is in dit spel goed voor ruim zeven miljoen vervangingsbanden per jaar, wat iets meer is dan in 2017, maar nog altijd minder dan in 2016 en 2015. Over heel Europa valt op dat er een lichte toename is in de verkoop van winterbanden (+1 procent) en een lichte afname in de verkoop van zomerbanden (-1 procent).

Trucks

De stijging van 9 procent in de vervangingsmarkt voor truckbanden komt vooral op conto van een sterk vierde kwartaal (+16 procent). In Nederland stijgt deze markt al sinds 2015 gestaag. In 2018 werden om en nabij de 450.000 truckbanden vervangen. Andere landen die een sterke groei lieten zien in de afzet van truckbanden waren Polen, Duitsland, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3074 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters