Pilot automatisch meten van bandenspanning

Goodyear is in Den Haag een pilot gestart met automatische meting van bandenspanning, profieldiepte en uitlijning. Andere deelnemende partijen in de pilot zijn Gamma en ‘Kies de Beste Band’ (onder meer Infrastructuur & Waterstaat, Bovag, Vaco, RAI Vereniging en ANWB).

goodyear-meetsysteem_close-up De proefperiode duurt vijf weken. Centraal staat de Drive-Over-Reader, een doorontwikkeling van de Pneuscan die de Duitse bandentechnologiespecialist Ventech ontwierp. Goodyear nam Ventech in november 2017 over. Bodemsensors in een plaat scannen de banden binnen twintig seconden op spanning, resterende dikte van het loopvlak, asdruk en wielstand. Op een print met de testresultaten kan de automobilist meteen zien of bijpompen, uitlijnen en/of vervangen nodig is.

Geijkte meter

De uitkomsten van de Drive-Over-Reader worden vergeleken met die van een geijkte meter. Een afwijking van 0,1 bar is toegestaan, zegt campagneadviseur Ike de Rooij van Kies de Beste Band. Gegevens worden opgeslagen in de cloud, in combinatie met de kentekengegevens. Zo kan voortschrijdende slijtage worden gemonitord en eventuele lekkage of onjuiste uitlijning worden opgespoord. “Hoe mooi zou het zijn als je bij het tanken direct de staat van je banden kan zien op een display”, neemt salesleader Peter Nobel van Goodyear een voorschot p de nabije toekomst.

Brandstofverbruik

Volgens de initiatiefnemers rijdt gemiddeld zestig procent van de Nederlanders op banden met onderspanning. Dat heeft ongewenste gevolgen voor de verkeersveiligheid, portemonnee, het brandstofverbruik en milieu. Correcte luchtdruk kan de automobilist al snel honderd euro per jaar besparen. Bijkomende positieve effecten voor het autobedrijf zijn volgens de leverancier een groei in omzet, klantloyaliteit en imago. Ook zou de investering in nieuwe techniek intern een positief signaal afgeven aan het werkplaatspersoneel en daarmee kunnen bijdragen aan behoud van monteurs.

Uitrol

Bij de officiële start van de pilot, bij een vestiging van bouwmarkt Gamma in Den Haag, greep een kleine honderd automobilisten de mogelijkheid aan om over de Drive-Over-Reader te rijden. Exact conform de statistieken bleek zo’n zes op de tien personenwagens te rijden op banden met te lage spanning. Deze werden ter plaatse voorzien van de voorgeschreven hoeveelheid lucht. De keten van kluswinkels wil de komende tijd op vijftien van zijn locaties openbaar toegankelijke apparatuur voor bandenspanning installeren. Afhankelijk van de ervaringen zou na een testjaar een nog grotere uitrol kunnen volgen.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †