Quatrac Pro: compromis der compromissen

Bandenmerk Vredestein combineert het 110-jarige jubileum met een feestelijke productlancering voor klanten en pers. De Quatrac Pro all season, want daar hebben we het over, imponeerde niet alleen de aanwezigen maar ook in de onafhankelijke testen na afloop.

Plaats van handeling is het Duitse Baden-Baden, waar Vredestein het lokale rijvaardigheidscentrum zo’n beetje een week lang afhuurde. De internationale klanten en journalisten kregen er de kans om de nieuweling aan de tand te voelen onder uiteenlopende omstandigheden en onder een brede waaier aan voertuigen. vredestein-quatrac-pro-profileHet klaarstaand wagenpark biedt meteen een goede inzage in de beoogde doelgroep. SUV’s zoals Volvo’s XC90, Alfa’s Stelvio, Audi’s Q3 en Q5 staan geduldig te wachten om het gooi- en smijtwerk lijdzaam te ondergaan. Anderhalve ton, twee ton wagengewicht heeft de neiging zich te willen zetten onder dergelijke dynamische lastwisselingen. Zeker in combinatie met het relatief hoge zwaartepunt van dergelijke modellen. Met alle gevolgen van dien voor het rubber dat dienst doet voor het wegcontact.

Communicatief

Vergelijkingsmateriaal is ter plaatse niet voorhanden dus we moeten de Quatrac Pro op zijn eigen merites beoordelen. De Stelvio’s die klaar staan voor het handling course hebben een bandenmaat met relatief forse zijwangen. De feedback via het stuur geeft echter precies door wat er plaatsvindt tussen velgrand en wegdek. De Quatrac Pro toont zich niet alleen als een band die vertrouwen wekt, maar ook één die communiceert met de bestuurder. Met dank aan de brede middenribben in het profiel. Benieuwd hoe dat met de plattere aspectratio’s op de andere proeven uitpakt… Onder een XC90 bijvoorbeeld als we vol in de ABS gaan om al remmend een obstakel te ontwijken. Of we nu met vijftig, zestig of met tachtig door de proef razen, de band geeft geen krimp. Nergens wordt duidelijk dat het rubber erg veel moeite heeft met de twee ton wegende, op comfort georiënteerde Volvo.

Zakensedans

Het zijn niet alleen SUV’s die klaar staan. Voor de kletsnatte, spiegelgladde cirkel (55 meter in diameter) staat een fijne achterwielaandrijver klaar. Het tempo opvoerend laat de auto zich steeds prima plaatsen, tot de natuurwetten het winnen van het gevecht om grip. Om het tempo verder op te voeren verruilen we de BMW voor Audi’s A7 en A8 voor een uitwijkproef op hoge snelheid. Dit is de enige proef met iets van een referentiekader, in dit geval een Vredestein zomerband. Natuurlijk is er verschil in remvermogen op nat tussen beide. Sterker nog, een flinke autolengte. Concreet: op zomerbanden wil je niet dat je maximaal remmend dezelfde auto met all seasons in je binnenspiegel hebt die hetzelfde moet proberen en je vervolgens opduwt. Mag je wel gelijke prestaties verwachten? Een pure zomerband met bovengemiddelde prestaties wint het onder zomercondities van een all season, net zoals een pure winterband met bovengemiddelde prestaties het ook zal winnen onder winterse omstandigheden.  

‘Ten opzichte van de Quatrac 5 in de maat 245/45 R18 100Y XL heeft de nieuwe Quatrac Pro tien procent meer grip op nat en vijf procent beter op sneeuw, aldus Vredestein.’

  Feit is dat jan modaal bij huis-, tuin- en keukengebruik nooit die extremen opzoekt en daarmee uitstekend uit de voeten kan met het compromis der compromissen. Dit staat nog los van het financiële gewin dat een enkele set het hele jaar door biedt ten opzichte van een dubbele set met wisselmoment. Maar ja, daar staan dus voor de sector verloren klantcontactmomenten tegenover met bijbehorende inkomsten. De vierseizoenenmarkt groeit inmiddels gestaag, schattingen gaan uit van zeven procent inmiddels. Voor Vredestein is dit segment overigens geen hype, ze waren er 26 jaar geleden al in actief. Die ervaring komt nu bijeen in het jongste product dat snelheden tot 300 km/u aankan. vredestein-quatrac-pro-snow1

Zoals het een echte vierseizoenenband betaamt beschikt ook de Quatrac Pro over het Europese sneeuwvloksymbool. De nieuwe all-season band is sinds april 2019 verkrijgbaar in 50 maten, waarvan 29 met de Y-snelheidsaanduiding (snelheden tot 300 km/h). Veertien maten zijn absoluut uniek in het all-seasonsegment, waaronder de 315/35 R20 gemonteerd op een BMW X5 achterwiel. Het ontwerp wijkt af van de richtinggebonden all seasons, veelal herkenbaar aan het v-vormig profiel. Vredestein kiest hier bewust niet voor, met het oog op de krachtige en snelle automodellen die de doelgroep vormen. De gedachte is dat je bij snel genomen bochtenwerk vertrouwt op de buitenzijde van de band, waar het wagengewicht dan op leunt. Dat is dus bij uitstek het deel van de band waar je het zomers karakter verwacht. Bij lage snelheden benut je het volle profiel en bij tractie op een besneeuwde ondergrond heb je dus met name wat aan de binnenzijde van het profiel. Juist daar zitten de lamellen die in de sneeuw happen en zo het gripoppervlak vergroten. De compound is geoptimaliseerd met een hoog aandeel silica en hars om zo onder alle omstandigheden te kunnen werken. De Vredestein Quatrac 5 zal overigens dienst blijven doen als de aangewezen all-season band in het segment van kleinere maten.