Sturen op onderhoud? Wen er maar aan

“De aftermarket blijft nog lang bestaan, zal zelfs groeien, maar de inhoud van die aftermarket zal sterk veranderen.”

Dat stelde Christoph Wolff, binnen het World Economic Forum verantwoordelijk voor mobiliteit, op het 6e Nexus Business Forum in Amsterdam. Hij doelde naast de effecten van elektrificatie ook op de eigendomsverhoudingen in het (Europese) wagenpark. Mede door privé lease en nieuwe mobiliteitsconcepten zal een deel van de particuliere consumenten steeds minder vaak een auto bezitten. En dus zal het autobedrijf dat van de aftersales moet leven, vaker worden geconfronteerd met onderhoudssturing.

Aftermarket groeit

Dr. Geng Wu, associate partner bij McKinsey, onderschreef die stelling met cijfers uit een McKinsey-onderzoek. Ten eerste ziet hij wereldwijd een stijging van de aftermarktomzetten. China zal als groeimarkt hier een grote rol spelen en dus de aandacht opeisen van aftermarket-partijen, lees de onderdelenfabrikanten en zelfs de grote distributeurs. Ook is Wu er niet gerust op wat Amazon als logistieke dienstverlener pur sang nog voor de autobranche in petto heeft.

Dealer of universeel

Op de vraag wie op de middellange termijn, als elektrische auto’s, ADAS en over the air concepten zijn ingeburgerd, de sterkste positie in de aftersalesmarkt zal hebben: merkdealer of universeel autobedrijf, stelde hij diplomatiek: “Dat hangt af van de inzet en de investeringen die autobedrijven en hun partners bereid zijn te doen in hun eigen toekomst.”

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1778 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.