bekeken: 566 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Zakelijk een Model 3, privé de Captur

DOMEIN: Retail

Geplaatst op: 10 juli 2020, 09:25

Leestijd: 3 minuten

Vraag: wat was de bestverkochte auto van 2019? Juist, Tesla’s Model 3. Maar wat was de nummer één onder particuliere kopers? Dan blijkt ineens de alliantie Renault-Nissan met twee modellen de Model 3 naar de derde plek te duwen.

Om het contrast tussen beide koplopers te benadrukken: de Captur van bouwjaar 2019 heeft een privé-marktaandeel van liefst 72,1 procent, compleet het tegenovergestelde van de Model 3. Die komt niet verder dan 11,6 procent. In het intro spraken over twee modellen van de Alliantie. Het betreft de Qashqai, bijna zestig procent van de 2019-vloot kwam in handen van particulieren. 

En dat is geen incident want voor bouwjaar 2018 liggen de percentages ook in deze regionen, zij het met nog wat hogere privé-marktaandelen. De Captur schiet zelfs naar 83,7 procent, Qashqai naar 65,1 procent en de Model 3 naar 14,3 procent. Net als over bouwjaar 2019 is de Captur van bouwjaar 2018 onder particuliere eigenaren de nummer één, voor ditmaal de Polo en Fiesta.

Gemiddelden

Hoe extreem deze privé-marktaandelen eigenlijk zijn valt pas goed op als we het gemiddelde erbij pakken over alle auto’s van bouwjaar 2019 in ons land. Elke derde auto blijkt geregistreerd door een particuliere eigenaar. Leasemaatschappijen zijn goed voor elke tweede auto. Kleinzakelijk en fleet tezamen pakken ook nog eens tien procent. 

Dat betekent allemaal wel een verschuiving van panelen ten opzichte van bouwjaar 2018. Halverwege 2020 kent dit bouwjaar een gemiddeld marktaandeel voor particuliere eigenaren van bijna vijftig procent, terwijl leasemaatschappijen veertig procent in bezit hebben. Het marktaandeel van de rentals is gehalveerd naar 0,8 procent. Logisch, gezien de doorgaans korte looptijden en daarna worden ze uiteindelijk opgepakt door particuliere kopers.


Het volume aan particulier geregistreerde auto’s met bouwjaar 2018 is inmiddels verdubbeld ten opzichte van de nieuwregistraties, de totale 2018-vloot groeide met dertigduizend stuks.


Voertuigbranche

De eigen registraties door de branche laten ook een opvallende koploper zien: de baby van Peugeot. Over modeljaar 2019 zijn het er 432, voor de Clio van Renault en de VW Golf. De aantallen over modeljaar 2018 zijn weliswaar beduidend lager maar de 108 blijft koploper met 239 stuks ten name van de branche. De Golf pakt nu het zilver, de derde plek is voor de kleine zus Polo. Die 108 is een stuk minder populair onder particuliere kopers overigens, want dat marktaandeel is respectievelijk 21,6 en 27,2 procent voor bouwjaren 2019 en 2018.

Private lease

Of liggen de cijfers genuanceerder? Complicerende factor betreft private lease. Van het genoemde vijftigprocents marktaandeel voor leasemaatschappijen zijn bijna 75.000 auto’s geregistreerd ten name van de lessée. Ofwel RTL en dat hoekje van het 2019-park is 16,8 procent groot. De koplopers daar zijn gekende modellen voor private lease met de Aygo als marktleider en de 108 als runner-up. Het brons is in dit geval voor de Picanto. Over bouwjaar 2018 was RTL goed voor ‘slechts’ 13,6 procent en de 108 is koploper binnen dit segment, nipt voor de Kia Picanto. Karl, de tegenstrever van genoemde modellen uit de koker van Opel, pakt een derde plek maar wel op relatieve afstand tot de nummers één en twee.

Nieuwregistraties

Het is bovendien opvallend om te zien hoe de parkcijfers over genoemde bouwjaren zijn gaan afwijken van de registratiecijfers. In 2018 ging elke vierde auto die nieuw werd verkocht nog naar een privékoper. Een jaar later was dat elke vijfde auto. In 2018 kochten nog zo’n 115.000 particulieren een nieuwe auto, maar een jaar later was dat ruim twintigduizend auto’s minder. Dat verschil wordt compleet gecompenseerd aan de leasekant (incl. RTL). Duiken we dieper in die registraties dan blijkt binnen RTL de kolom ‘privé’ goed voor een stijging van 10,9 naar 12,1 procent. Lease zonder RTL stijgt harder, van 33,5 naar 37,5 procent. Vrij constant is het aandeel eigen registraties door de sector, dat rond 15 procent schommelt.

Privé verdubbeld

Met die wetenschap in het achterhoofd zien we dus dat anno 2020 de bouwjaren 2018 en 2019 het marktaandeel particulier geregistreerde auto’s fors hoger is dan tijdens de nieuwregistraties het geval was. Over 2019 zien we dat de 66.000 eigen registraties met zo’n vijftigduizend stuks zijn afgenomen en dat strookt wel met de stijging van het particuliere marktvolume. Over 2018 is de vloot auto’s in privé-eigendom verdubbeld en dan hebben we niet genoeg aan de zestigduizend auto’s die niet meer op naam van de branche staan. Er zijn echter ook dertigduizend rentals uit die kolom ‘verdwenen’. Tot slot is het aantal auto’s uit 2018 dat door leasemaatschappijen werd geregistreerd met zo’n vijftienduizend auto’s afgenomen, al met al genoeg om de verdubbeling van de privévloot te verklaren.

Zon begint weer te schijnen in…Digi-docent is blijvertje
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties