bekeken: 1080 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

1 op 5 Bovag-leden slachtoffer cybercrime

DOMEIN: Werkplaats

Geplaatst op: 8 april 2019, 12:28

Leestijd: < 1 minuut

Meer dan 1 op de 3 Bovag-leden heeft in 2017 te maken gehad met cybercrime. Ruim 1 op de 5 leden is er dat jaar daadwerkelijk slachtoffer van geworden. Dat blijkt uit het overzicht ‘Cyberrisico’s in Nederland en de mobiliteitsbranche’ van Bovag.

Áls er schade is geleden, dan bestaat deze uit tijdverlies (36%), financiële schade (25%), verlies en/of beschadiging van gegevens (25%). Cybercrime doet zich het meest voor (39,1%) bij Bovag-leden met 50 tot 250 medewerkers. In de overige gevallen betreft het bedrijven met 10 tot 50 medewerkers (21,8%) of bedrijven met minder dan medewerkers (15,1%).

Cybercrimepolis

Brancheverzekeraar Bovemij heeft sinds enkele maanden een speciale cybercrime-polis. Die bevat onder meer een 24/7 dienst om experts te kunnen inschakelen. Deze kunnen getroffen ondernemers begeleiden bij het veiligstellen van hun data. Tevens dekt de polis dataverlies, herstelkosten, bedrijfsschade, eventuele boetes etc. Ook worden systeemscans uitgevoerd om het risico te verkleinen. Uit de bijbehorende factsheet van Bovag blijkt dat 18% van de achterban denkt binnen twaalf maanden zelf slachtoffer te worden van cybercrime; 60,2% geeft aan dat zijn bedrijfsprocessen afhankelijk zijn van computers en internet. 32% van de leden denkt dat een ander Bovag-bedrijf binnen 12 maanden slachtoffer wordt van cybercrime.

Autobedrijf Schoolderman

Het belang van een adequate ict-voorziening bleek toen vorige week Autobedrijf Schoolderman in Zutphen meldde dat gijzelsoftware de volledige digitale bedrijfsvoering had lamgelegd. In die situatie is overigens geen verandering gekomen, zegt de 49-jarige eigenaar. Inmiddels heeft hij diverse experts in binnen- en buitenland stukjes versleutelde data verzonden. “In de hoop dat zij in staat zijn om de gegevens te decrypten.”

Tags: , , , ,

Column Barry Hegeman: pass…EHBO-set bij onderhoud…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties