bekeken: 1045 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

368 miljoen boete voor Autoliv en TRW

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 6 maart 2019, 13:04

Leestijd: < 1 minuut

De Europese Commissie heeft Autoliv en TRW een boete opgelegd van in totaal ruim 368 miljoen euro voor het overtreden van Europese antitrustregels. Takata, dat deel uitmaakte van het kartel, ontliep een boete van 195 miljoen euro, omdat het de kartelvorming aan de Commissie openbaarde.

Autoliv, TRW en Takata maakten onderling verboden prijsafspraken voor de levering tussen 2007 en 2011 van veiligheidsgordels, airbags en stuurwielen aan de Volkswagen Groep en de BMW Groep.

Tweede keer

Eurocommissaris van mededinging Margrethe Vestager: “Dit is de tweede keer dat wij leveranciers van veiligheidsdelen beboeten voor deelname aan een kartel. De drie leveranciers hebben samengewerkt om hun winst uit de verkoop van deze levensreddende componenten te verhogen. Deze kartels brachten de Europese consumenten uiteindelijk schade toe en hadden een negatieve invloed op het concurrentievermogen van de Europese automobielsector, die in de EU ongeveer 13 miljoen mensen tewerkstelt.”

Takata en Autoliv werden door de Europese Commissie in 2017 ook al beboet voor vergelijkbare verboden prijsafspraken ten aanzien van levering aan verschillende fabrikanten van Japanse auto’s in de EU.

De totale boete voor TRW bedraagt 189 miljoen euro, Autoliv gaat voor 179 miljoen voor het gaas. Autoliv maakt bekend dat het bedrag van 179 miljoen minder is dan het bedrag dat al in het vierde kwartaal van 2018 voor de boete werd toegerekend. TRW

 

Tags: , , , , , ,

Autobedrijf Henk de Jong wordt…Geen straf Uber na dodelijk…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties