De vrije en onbelemmerde toegang tot voertuigdata is een strijd tussen autofabrikanten en de rest van de autobranche die vooral in Brussel wordt uitgevochten. Platforms als Caruso en Carmunication staan ondertussen al klaar om met de voertuigdata van alle merken aan de slag te gaan. Daarnaast behelst digitalisering in de autobranche nog veel meer dan voertuigdata alleen.
De digitalisering van de werkplaats is al enige tijd gaande en dringt nu door in alle hoeken en gaten van de gehele bedrijfsvoering: van het eerste moment dat de klant via zijn of haar smartphone of iPad op zoek is naar een service- of reparatieadres tot en met de interne bedrijfsprocessen van de werkplaats, inclusief bestelsystemen voor onderdelen, het apk-afmeldproces van RDW en de ROB-goedkeuring wanneer aan een leaseauto wordt gewerkt. Ook de analyse van data uit de werkplaats, het werkterrein van WESP, is onderdeel van de digitaliseringsslag. Het gaat bovenal om het verzamelen van data, de data-analyse en vervolgens die data inzetten om de werkplaatsactiviteiten aan te sturen, de efficiency te vergroten en de job van een individuele werkplaatsmedewerker te verlichten. Niemand in de werkplaats kan meer zonder data, terwijl die data zich steeds vaker buiten het bedrijf bevinden, in de cloud.
Zichtbaar
Digitalisering die niet direct met diagnoseapparatuur te maken heeft, springt niet direct in het oog, maar het sterk toegenomen belang van data en it-systemen zijn meer dan een trend en van levensbelang om het autobedrijf up-to-date te houden. Laten we beginnen met de meest zichtbare data. Op verschillende platforms zijn flatrate-tijden en technische beschrijvingen inmiddels goed vindbaar. De meeste werkplaatsen raadplegen deze data in de onderdelenportals van hun grossier, of in de diagnoseapparatuur van bijvoorbeeld Bosch of Hella Gutmann. Recentelijk introduceerde Continental-dochter ATE de digitale reddingskaart. Hiermee kunnen brandweer of andere hulpdiensten snel zien wat te doen bij een ongeval met een elektrische auto. De app maakt bijvoorbeeld snel zichtbaar waar de high voltage-bekabeling loopt, informatie die ook voor een werkplaats beschikbaar is natuurlijk. Een leverancier als Berner heeft een app ontwikkeld waarmee de bandenspecialist aandraaimomenten voor band-wielcombinaties kan opzoeken.
Onzichtbaar
Waar veel ondernemers zich niet bewust van zijn, is dat achter deze apps en platforms een wereld van data schuilgaat. Hoe weten deze bestelplatforms welk oliefilter u nodig heeft voor het door u opgegeven kenteken? Allereerst zijn er bedrijven die de koppeling tussen het kenteken en merk/model/type/modeljaar/motornummer et cetera van de auto beschikbaar hebben. Op basis van het juiste voertuig wordt vervolgens bij een andere leverancier van data opgezocht welk artikel daarbij past. Logisch, zult u zeggen, maar het is veel minder duidelijk dan u zou verwachten. Autofabrikanten stellen hun data namelijk niet zomaar ter beschikking. Het zijn vooral de onderdelenfabrikanten die aan dataleveranciers kenbaar hebben gemaakt dat hun filter past op een bepaald type auto. Toch gaat hier geregeld iets mis en moeten garagehouders na het ingeven van een kenteken toch nog kiezen uit reeksen chassisnummers, of worden er verschillende onderdelen weergegeven na het selecteren van het juiste voertuig, met onnodige en soms grote retourkosten tot gevolg. Kortom: ook de kwaliteit van de gebruikte systemen is een issue.
Integratie
Schaalvergroting mist zijn uitwerking in deze niet. De positieve gevolgen zijn een snellere en betere logistiek, naast een betere marketing, dankzij nieuwe communicatievormen richting consumenten door de inzet van apps en social media, mede gedreven door de professionalisering van de werkplaatsconcepten. En het gaat verder. Met dynamische voertuigdata is bijvoorbeeld onderhoud te voorspellen. Dergelijke ontwikkelingen vragen om een betere it-infrastructuur en goede garagemanagementsystemen (GMS). Ze vragen om ondernemers en medewerkers in de werkplaats die ermee om kunnen gaan. En ze vragen om grote investeringen in software-ontwikkeling, investeringen die voor kleine softwareleveranciers steeds meer een uitdaging worden. Behalve om schaalgrootte vragen ze ook een verdere integratie van bestel- en logistieke systemen die erachter zitten, om integratie met de systemen van RDW, van ROB, van klantgegevens en van de WESP-cijfers die de garagehouder in staat stellen zijn bedrijf financieel gezond te houden. Het wordt één complex geïntegreerd it-systeem.
Consolidatie
In ons land zijn er wat GMS betreft veel kleinere aanbieders. Het is dus niet zo gek te veronderstellen dat er overnames en samenwerkingen aanstaande zijn. Schaalvergroting zal een logische en noodzakelijke ontwikkeling zijn. Carsys, zoals uit WESP-data blijkt, is verreweg het grootste aftermarketpakket van Nederland. Dit pakket wordt door LKQ klaargestoomd om in heel Europa dienst te doen. Bosch rolt inmiddels een eigen GMS uit in meerdere Europese landen, waaronder Nederland. Group Auto bouwt aan een centraal geïntegreerde oplossing. Andere spelers investeren in verregaande samenwerking die zorgen voor integratie. Op dit moment zijn er in Europa meer dan vijfhonderd verschillende software-oplossingen voor garagebedrijven. Een flink aantal is (nog) niet eens cloud based. De vraag is of we inderdaad een overnamegolf gaan zien, of dat we getuige worden van een shake out. Waar de afgelopen tien jaar het accent lag op kennis over onderdeelnummers en flatrate-tijden, staan de komende tien jaar in het teken van de integratie van een veelvoud aan data en software services voor het autobedrijf. De toekomst is digitaal, data de brandstof.