Ook al is het auto-aanbod wat minder, het gaat goed met de online autoveilingen. Bieden en kopen via internet is bij uitstek een transparante manier van zakendoen. In de occasionwereld heeft het in ieder geval een grote vlucht genomen.
“We hebben 30.000 auto’s geïnspecteerd het afgelopen jaar, waarvan er 15.000 zijn geveild en uiteindelijk ruim 10.000 zijn verkocht”, vertelt Autoveiling-directeur Ferry Rasenberg, die het verkochte aandeel van 70 procent (vorig jaar), dit jaar graag wil verhogen naar 75 procent.
Autoveiling heeft grootse toekomstplannen: expansie naar het buitenland staat op de agenda, met het streven naar uitbreiding in vijf landen. Bovendien wil het veilingbedrijf vanaf deze zomer ook actief worden in de business-to-consumer markt. “We krijgen zo’n 30.000 bezoekers op onze site, waaronder veel particulieren. Ook daar willen we ons actiever profileren. Niet voor niets wordt onze hele website compleet vernieuwd en spannender gemaakt.”
Veel vraag, weinig aanbod
“Met name met de online veiling zijn we sterk gegroeid, vooral omdat het zo’n transparante manier van bieden en kopen is”, vertelt BCA-directeur Iede Aukema. “Overigens kan er op de fysieke veiling ook online worden geboden, via een videoverbinding.” Ook voor BCA was 2012 een goed jaar: er werden 24.000 auto’s aangeboden en 21.000 auto’s verkocht.
“We opereren in een grillige markt: vraag en aanbod zijn op dit moment niet in evenwicht. Er is te weinig uitstroom van auto’s uit 2009 waardoor nu te weinig wordt aangeboden en de prijzen voorlopig zullen blijven stijgen”, aldus Aukema. “Voor dit jaar verwachten we dat de markt zal krimpen, maar hopen wij toch groei te realiseren.”
Grote vlucht
“Online zakendoen heeft een enorme vlucht genomen in deze markt”, vertelt Edwin van der Hout, directeur Fleetselect Online Autoveilingen, dat vorig jaar 12.500 auto’s verkocht. “Wij denken dat het dit jaar wat moeilijker zal worden, omdat er veel belangstelling is, maar weinig wordt aangeboden, mede omdat veel auto’s naar het buitenland worden geëxporteerd. Wij richten ons primair op de eigen thuismarkt en exporteren ongeveer 25 procent naar het buitenland. Er is steeds meer belangstelling vanuit de merkdealers, omdat zij nu relatief weinig inruilauto’s binnenkrijgen.”