In Nederland, anders dan elders in Europa, zijn de wagenparkbeheerders relatief pessimistisch over potentiële groei van het wagenpark, ongeacht de grootte van het bedrijf. Dit blijkt uit de CVO barometer 2015.
Wagenparkbeheerders geven in de Barometer aan dat de belangstelling voor het inzetten van mobiliteitsdiensten- en budgetten relatief klein is. Grote organisaties, die al interesse tonen in het aanbieden van een mobiliteitsplatform aan medewerkers, onderschrijven dit in de Barometer: 72% verwacht met een mobiliteitsplatform de mobiliteitskosten te optimaliseren, gevolgd door 44% die verwacht maatschappelijk verantwoorder te kunnen ondernemen en 34% denkt dat de tevredenheid van hun medewerkers hierdoor toeneemt.
Andere uitkomsten van het onderzoek:
•Een aanzienlijke toename van de gebruiksduur van het voertuig.
•Eigen beheer is de voornaamste financieringsmethode bij kleine en middelgrote bedrijven. Aan de andere kant zien we een hoge penetratie van operationele lease bij grote en zeer grote bedrijven.
•Advies over brandstofverbruik is de eerste dienst die verwacht wordt van een leasemaatschappij, met name door zeer grote bedrijven.
Gebruik van telematica is hoger dan in Europa maar stabiel in de afgelopen drie jaar. Wagenparkbeheerders bij het MKB gebruiken telematica voornamelijk om voertuigen te lokaliseren en bij grote en zeer grote bedrijven voor het monitoren van rijgedrag.
•Wagenparkbeheerders zeggen geïnteresseerd te zijn in mobiele apps voor automobilisten betreffende de bedrijfsautoregeling en als dienstenzoeker. Apps die rijgedrag rapporteren worden het meest nuttig geacht door de wagenparkbeheerders.
•Hoge penetratie van alternatieve energie in de Nederlandse wagenparken in vergelijking met Europese, met name bij de grotere bedrijven.