BAM Infra en fietsfabrikant Gazelle beginnen een pilot om speed pedelecs in te zetten tussen Schiphol en Amsterdam. De aftrap werd gegeven tijdens een perspresentatie in het Eye Filmmuseum.

Per speed pedelec (ook wel speedbike genoemd) duurt het traject 25 minuten, rekent BAM Infra-directeur Marinus Schimmel voor. “Een enorme ontlasting van de infrastructuur en bovendien binnen een jaar te realiseren. Je moet ergens beginnen. Wij beginnen op Schiphol, waar zestigduizend mensen werken en ongelooflijk veel mobiliteit is. Als we niks doen, loopt alles vast. En wat is er nou Nederlandser dan een fiets?”

Pilot

Even voor de goede orde, de pers werd het eerst van de plannen op de hoogte gesteld. Gemeenten, Rijkswaterstaat en andere stakeholders moeten vervolgens benaderd worden, om te zien of er draagvlak is voor de pilot. Marinus Schimmel kan zich niet anders voorstellen dan dat dat enthousiasme groot zal zijn. “Het gaat om een totale investering van 5,3 miljoen euro in het eerste jaar. Dan kan de infrastructuur er zijn. Wil je die uitbreiden, dan is nog eens 5 miljoen nodig in het tweede jaar. Dat zijn natuurlijk peanuts voor partijen als Schiphol of het Rijk.” Bij de gesprekken zijn nog geen leasemaatschappijen betrokken. Zij zouden echter vroeg of laat prima kunnen aanhaken, denkt Schimmel. “Het gaat om een heel nieuwe oplossing. Je voegt een transportmiddel toe aan de bestaande. We krijgen te maken met aspecten die zowel voor ons als voor Gazelle nieuw zijn. Er zal dan ook veel samenwerking plaatsvinden binnen dit project.”

E-bike

Van de bestaande infrastructuur op het pilottraject is tachtig procent al geschikt voor de speed pedelec. Daarnaast zal geïnvesteerd moeten worden in parkeerplaatsen voor de servicepunten. Heel belangrijk daarnaast is een gedragsverandering van de forens en/of toerist. Wat dat laatste betreft, heeft directeur Huub Lamers van Gazelle hoge verwachtingen. “Er is ongelooflijk veel potentie voor de groei van het fietsverkeer, zeker van de e-bike. Dit is een eerste stap. We gaan leren hoe we hiermee om moeten gaan. Vergeet niet: al die fietsen zijn connected. Met de data van de ritten kunnen we vervolgens aanpassingen doen.” De initiatiefnemers gaan volgens hem binnenkort praten met stakeholders in Rotterdam en Utrecht om daar een vergelijkbare pilot te starten. Nieuwe mobiliteitsconcepten als deze staan 3 juli centraal bij kennis- en netwerkorganisatie Automotive Insiders. Titel van de bijeenkomst: ‘Private lease en autodelen als opstap naar Mobility as a Service’.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
28 april 2025
Personenauto’s steeds langer, breder en zwaarder
28 april 2025
De transformatie van Automotive Academy
28 april 2025
‘Kans Bosch Car Service te worden met beide handen gegrepen’
25 april 2025
BOVAG over Klimaatpakket 2025: nieuw evenwicht vinden essentieel
25 april 2025
Apollo Tyres wil Enschede sluiten
25 april 2025
Van Mossel: grootste overname tot nu toe
Meest bekeken berichten
Recente reacties