Bedrijven in de auto- en motorbranche geven aan dat het steeds lastiger is om vakkundig (technisch) personeel te vinden. Het tekort staat groei in de weg, meldt het CBS.

cbs-personeelstekort-2Begin april jl. meldde 22,5 procent van alle bedrijven in de sector dat de productie stagneerde door een tekort aan gekwalificeerd personeel. Dat is een record. Het probleem (dubbelklik op grafiek) speelt het sterkst in de CBS-categorie ‘gespecialiseerde autoreparatiebedrijven’ (27,4 procent). Onder die noemer schaart de leverancier va statistische informatie ‘auto- onderdelenservicebedrijven, bandenservicebedrijven, reparatie van specifieke auto-onderdelen, carrosserieherstel en overige gespecialiseerde reparatie en slepen van auto’s’.

Vraag en aanbod

cbs-personeelstekortSinds het structureel aantrekken van de omzet in de auto- en motorbranche is er meer vraag van autobedrijven naar personeel. Steeds meer bedrijven binnen de autosector merken dat de vraag naar personeel het aanbod overstijgt. Als geheel steeg de branche-omzet in het eerste kwartaal met 5,8 procent ten opzichte van Q1 een jaar eerder. De omzet van de auto- en motorbranche stijgt nu al drie jaar elk kwartaal, met uitzondering van eind 2016, toen de omzet daalde. De hoogste omzetgroei boekten de importeurs van nieuwe personenauto’s, 9,2 procent. Omzetstijgingen waren er ook voor de personenautobranche (+6,6 procent) en de gespecialiseerde autoreparatiebedrijven (+5,1 procent). De enige deelbranche binnen de autosector met een omzetkrimp in het eerste kwartaal was de handel in auto-onderdelen (-0,7 procent).

Bedrijfsauto’s

De omzet van de bedrijfsautobranche is in het eerste kwartaal van dit jaar, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, met ruim 7 procent toegenomen. Dit is de eerste omzetgroei in deze deelbranche van de autosector na vier kwartalen van omzetdaling. Per saldo daalde de omzet in heel 2017 met ruim 3 procent.
Deel dit artikel op
Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties