Het aandeel gemonteerde all-seasonbanden in het totale Nederlandse personenwagenpark blijft stijgen. Uit de negende zomermeting van de door KwikFit georganiseerde analyse van het wegdekaandeel personenautobanden blijkt dat all-season- of vierseizoenbanden inmiddels goed zijn voor een aandeel van 16,4 procent. Vorig jaar was dat 11,7 procent en in 2018 nog maar 8,8 procent. Gemeten over een periode van vijf jaar is het aandeel van de all-seasonbanden zelfs verviervoudigd. Deze trend gaat vooral ten koste van het aandeel zomerbanden.

Een ander opvallend, maar ook teleurstellend resultaat uit de wegdekaandeelanalyse van KwikFit, op basis van 2218 gecontroleerde auto’s, is dat het aandeel winterbanden dat in de zomer nog onder personenauto’s is gemonteerd wederom is toegenomen. Van 3,7 procent in 2018 naar 4,3 procent vorig jaar naar nu in 2020 zelfs 5,4 procent. Omgerekend naar het totale wagenpark betekent dit dat er in augustus bijna 486.000 personenauto’s op winterbanden aan het verkeer deelnamen. Een onderzoek door Bovag in augustus naar het doorrijden op winterbanden leverde met een wegdekaandeel van 5,3 procent een vergelijkbaar beeld op. Deze trend is niet bevorderlijk voor de rijveiligheid en ook niet voor het milieu. In de branche was op een daling gerekend, in de veronderstelling dat met name de particuliere consument nu toch wel op de hoogte zal zijn van de nadelen die kleven aan het in de zomer doorrijden op winterbanden.
‘Ondanks de genomen coronamaatregelen in de diverse werkplaatsen in ons land zijn consumenten weggebleven van de bandenwissel.’
Een verklaring voor de weigering winterbanden te vervangen door zomerbanden kan zijn dat consumenten bewust hun winterbanden oprijden om daarna de overstap naar all-seasonbanden te maken. Arjen van der Meer, marketingdirecteur bij KwikFit, heeft nóg een verklaring voor het gestegen aandeel winterbanden. “Een aantal consumenten heeft de bandenwissel uitgesteld of beter gezegd: afgezegd, uit angst voor het Covid-19-virus. Ondanks de genomen corona-maatregelen in de diverse werkplaatsen in ons land zijn deze consumenten vervolgens weggebleven van de bandenwissel.”
Merkenmix
In de top 10 zijn enkele merken van plaats gewisseld. Verder valt met name de consolidatie op. De top 3 is goed voor 49,5 procent van alle gemonteerde banden onder het Nederlandse personenwagenpark. Nam de top 10 vorig jaar bijna 74 procent wegdekaandeel voor zijn rekening, nu is dat al ruim 77 procent. Bij de all-seasonbanden is de top 10 zelfs goed voor ruim 80 procent.
De populariteit van de all-seasonband gaat ten koste van de zomerband.
Continental heeft wederom het grootste wegdekaandeel als het om het totaal aantal gemonteerde personenautobanden gaat. Ook in zomerbanden neemt Continental de koppositie in, op relatief korte afstand gevolgd door Michelin, dat bij deze meting ook goed scoorde in het all-seasonsegment. Vredestein staat voor het eerst met zijn zomerbanden in de top 10.
Onderin de top 10 staan wederom de merken Landsail en Viking (made by Continental), die onderling van plaats verwisselden. Beide merken blijven het goed doen tussen de bekende A-merken. De aanwezigheid van deze twee merken in de top 10 is overigens te danken aan de inzet van de automaterialengrossiers die deze beide bandenmerken bij het universele autobedrijf promoten en qua beschikbaarheid en marketing ondersteunen. Omdat universele autobedrijven in verhouding een groot aandeel hebben in de apk, waar banden een afkeurpunt zijn, helpt dat de merken Landsail en Viking.
Wat betreft de all-seasonbanden blijft Vredestein de absolute nummer 1. Michelin is in dit segment met de Cross Climate de nummer 2 en Goodyear is dit jaar derde.