Hoe gaat het nu met uw voornemens voor 2023, aan het eind van de eerste maand van dit nieuwe jaar? Gestopt met roken? Begonnen aan een betere conditie te bouwen? Meer salaris voor uw medewerkers gebudgetteerd? Of zit u alweer in de traditionele en vooral conventionele automotive flow van voorheen? Vergeet ook niet dat uw werkplaats en de medewerkers die het aangaat per 1 augustus aanstaande over de Europese SERMI-certificering moeten beschikken. Dat in orde maken is wellicht een vergeten prioriteit.
Ik weet het, er komt een hoop op u af in 2023. U zult mee moeten in de EV-transitie en vooral in de digitaliseringsslag. Op ons op 15 december jongstleden gehouden Nationaal Aftersalescongres kwamen in de verschillende presentaties de nodige trends voorbij. Ook in de vele rapporten van topadviseurs in en om de industrie wordt verandering nadrukkelijk met hoofdletters geschreven; je moet dit en je moet dat… Adviseurstaal waarmee welgemeend, en eerlijk gezegd terecht, wordt gewezen op de soms afwachtende houding van managers in de autobranche.
Ook Gerard ten Buuren, de gedreven voorzitter van de BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven, liet op het Aftersalescongres zijn verbazing blijken over de manier waarop sommige bij zijn organisatie aangesloten ondernemers zich op de toekomst voorbereiden, of eigenlijk: niet voorbereiden. Ten Buuren haalde daarbij nog eens het medio vorig jaar uitgebrachte, door KPMG gemaakte, BOVAG-rapport aan, dat door de branche als geheel goed werd ontvangen, maar slecht is gelezen. Natuurlijk, veranderen is moeilijk voor mensen, dus ook voor ondernemers. Daarom is het wellicht beter om het niet veranderen te noemen, maar vernieuwen. Klinkt een stuk positiever en de drempels die we in onze hoofden opwerpen, zijn dan ineens een stuk lager.
Overigens betekent niet veranderen niet niets doen. Door niets te doen beland je aan de zijlijn en raak je vanzelf de regie over je eigen toekomst kwijt. Kijk dus goed waar je organisatie in brede zin een ‘lik verf’ kan gebruiken, of waar wellicht een ‘kleine verbouwing’ nodig is, in de werkplaats, of onder uw medewerkers. Kennis is de belangrijkste bouwsteen voor een veranderende, nee: nieuwe toekomst. Kennis als in: weten wat je kunt en weten wat je doet, inclusief de middelen in de werkplaats om het ook uit te voeren. Vernieuwen is een must, en van mij mag u dat ook nu nog aan uw lijstje met goede voornemens voor 2023 toevoegen.