Uit ACEA-cijfers blijkt dat momenteel zo’n 90 procent van de Europeanen in een personenauto met een verbrandingsmotor rijdt. Ondertussen neemt het aantal EV’s, ondanks een rem op de groei, nog altijd toe. Desondanks blijkt uit onderzoek door adviesbureau Roland Berger dat autobedrijven nog niet altijd de aftersalespotentie van de EV (willen) zien.
De jongste editie van de Roland Berger Aftermarket Pulse laat zien dat de consumentenuitgaven in Europa voor onderhoud en reparatie aan personenauto’s de afgelopen jaren zijn gestegen. Het onderzoek laat ook zien dat klantbewegingen in het wereldwijde automotive aftersalessegment verschillend zijn. Universele garages in de VS wonnen vorig jaar terrein, in China gold dat juist voor het dealerkanaal, terwijl in Europa de status quo gehandhaafd bleef met een fiftyfifty-verdeling tussen universeel en dealerkanaal. De studie stelt overigens nadrukkelijk dat onafhankelijke garages alle reden hebben om optimistisch te zijn over de nabije toekomst.
Niet vanzelfsprekend
Roland Berger deed eind 2024 in twaalf landen op verschillende continenten onderzoek onder eigenaren en managers van universele autobedrijven en merkdealers, alsook onder duizenden consumenten in de VS, China, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Nederland, België, Italië, Spanje, Turkije, Canada, Mexico en Brazilië. Dat autobezitters in 2024 meer uitgaven aan het onderhoud van hun auto’s was ongetwijfeld deels inflatie gedreven. Dat gold niet voor alle EU-landen. Consumenten in Italië en Spanje blijken kritischer op de werkplaatsfactuur, wat lagere factuurbedragen en keuzes ten aanzien van het aftersalesadres oplevert.
Een andere opvallende en zeker niet verwachte uitkomst was dat de particuliere consument met een EV bereid is om het universele autobedrijf voor de aftersales in te schakelen. Tot voor kort werd de toenemende penetratie van EV’s juist gezien als een voordeel voor het dealerkanaal. De Roland Berger Pulse toont echter aan dat EV-eigenaren toch niet zo’n vanzelfsprekende markt zijn voor de merkdealers. Zij zullen hard moeten werken om de EV-aftersalesklanten in hun werkplaatsen te krijgen.

Batterij
Dat Chinese eigenaren van EV’s in toenemende mate kiezen voor de dealer komt mede door de inspanningen van Chinese fabrikanten van EV’s, waardoor zij bij de dealer een betere klantenervaring beleven dan bij universele garages. In Europa zegt een grote meerderheid van de EV-eigenaren (76 procent) hun auto naar een universele garage te brengen voor eenvoudige reparaties en traditioneel onderhoud (remmen, verlichting, ruitenwissers, banden en dergelijke).
Verrassender is dat bijna 50 procent van de EV-eigenaren zelfs bij problemen met de aandrijflijn of de batterij zijn auto naar een universeel autobedrijf zou brengen. De vraag is nu of onafhankelijke autobedrijven klaar zijn om EV’s te onderhouden en bovenal te repareren. 29 procent van de ondernemers zegt voorlopig alleen basisdiensten (regulier onderhoud) voor EV’s aan te bieden en nog eens 32 procent zegt momenteel zelfs helemaal geen EV’s te kunnen of willen onderhouden.
Duurzaamheid
Het onderzoek laat nog drie trends zien. Ten eerste de interesse in een duurzaam aftersalestraject. Werkplaatsklanten kijken naar duurzaamheid als keuzeargument en voor de waardering van hun werkplaats. Opvallend genoeg loopt de VS in deze voorop. Ruim 77 procent van de Amerikaanse werkplaatsklanten (in 2023 was dat 63 procent) vindt het belangrijk dat hun onderhouds- of reparatieklus positief scoort op duurzaamheid. Voor autobedrijven is het dus zaak om ook te tonen dat dit op hun ondernemingsagenda staat. Zeker bij de werkplaatsconcepten zou dat eenvoudig te implementeren moeten zijn. Overigens waarschuwen de onderzoekers ervoor dat de consument niet altijd de daad bij het woord voegt waar het dit onderwerp betreft.
Een tweede trend is de afnemende voorkeur voor vertrouwde merken. De voorkeur voor merkonderdelen neemt af. Een budgettair interessanter huismerk krijgt steeds vaker de voorkeur. Consumenten krijgen steeds meer vertrouwen in merkloze onderdelen, omdat ze een betere prijs-kwaliteitverhouding ervaren. Autobedrijven in zowel de VS als Europa melden in het onderzoek dat ze een groeiend aandeel merkloze onderdelen installeren. China, waar consumenten geen vertrouwen hebben in merkloze onderdelen, is een opvallende uitzondering op deze trend.
De derde trend die opvalt, is dat consumenten vaker online naar onderdelenprijzen kijken, waarbij Europese consumenten er eerder voor kiezen om een online gekocht product door een autobedrijf te laten monteren, in plaats van het zelf te monteren. Dit is het zogeheten online to offline-model, een trend waar autobedrijven – zeker in Nederland – overigens niet graag bij aanhaken.