bekeken: 823 x
Waardeer dit artikel:
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
(0,00)
(Inloggen is vereist)

Acea: plan CO2-reductie negatief voor branche

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 18 december 2018, 13:50

Leestijd: 1 minuut

Binnen ruim tien jaar moeten Europese autofabrikanten de CO2-uitstoot van hun personenwagens hebben teruggedrongen met 37,5 procent. Die overeenkomst sloten de lidstaten en het Europees Parlement gisteravond – tot afgrijzen van Acea.

De reductie gaat verlopen in twee fasen: 15 procent minder in 2025 en -37,5 procent in 2030. Voor bestelwagens is de verplichting 31 procent minder CO2 uit te stoten in 2030. De koepelorganisatie van Europese autofabrikanten noemt het akkoord “totaal onrealistisch, slechts gedreven door politieke motieven, zonder oog voor de technologische en sociaaleconomische werkelijkheid.”

Extreem veeleisend

Volgens Acea klinkt de doelstelling wellicht aannemelijk, maar is de vertaling naar de werkelijkheid een heel ander verhaal. “Dit akkoord is extreem veeleisend voor de Europese auto-industrie”, reageert algemeen secretaris Erik Jonnaert. “Er is een veel grotere marktacceptatie nodig van elektrische en andere alternatieve aandrijving nodig dan op dit moment.”

Volgens Jonnaert zullen alle fabrikanten binnen Acea doorlopend investeren in hun aanbod van voertuigen met andere vormen van energie. Maar dan nog blijven er obstakels die brede acceptatie door de consument in de weg staan, zoals een toereikend netwerk van laadstations. De politiek moet daarom zorgen dat alle randvoorwaarden op orde zijn.

Werkgelegenheid

Verder stelt Acea dat de “extreem ambitieuze CO2-doelen” een enorme invloed zullen hebben op de werkgelegenheid in de volledige automotive waardeketen. De auto-industrie biedt ongeveer 13,3 miljoen Europeanen een baan. Beleidsmakers moeten daarom op korte termijn komen met concrete maatregelen om “op een sociaal aanvaardbare manier” de transitie te leiden die Acea voorziet op het gebied van werkgelegenheid.

Vanwege de reeks sjoemelaffaires met manipulatie van software zegt ‘Brussel’ er verscherpt op toe te zien dat de CO2-uitstoot in de praktijk gelijke tred houdt met die tijdens tests in het laboratorium.

Tags: , , , ,

Column Barry Hegeman:…British Telecom introduceert…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties