300 miljoen boete voor Jeep-moeder Stellantis

Stellantis is maandag veroordeeld om ongeveer 300 miljoen euro te betalen wegens de sjoemelsoftware in Jeep Grand Cherokee SUV’s en Ram 1500 pick-ups.

Het bedrag in dollars stemt overeen met het bedrag dat genoemd werd in verband met de schuldbekentenis van het bedrijf in juni. FCA US LLC kreeg een boete opgelegd van 96 miljoen dollar en een verbeurdverklaring van meer dan 203 miljoen dollar, aldus een persbericht van het ministerie van Justitie, waarin werd vermeld dat de rechtbank ook een proeftijd van drie jaar oplegde.

In het persbericht staat dat het bedrijf ermee heeft ingestemd te blijven meewerken aan de onderzoeken en een programma uit te voeren om frauduleus gedrag bij al zijn activiteiten te voorkomen, op te sporen en aan het departement verslag uit te brengen over het herstel, de uitvoering en het testen van zijn nalevingsprogramma en interne controles.

De zaak herinnert aan de beruchte Dieselgate-episode met betrekking tot Volkswagen en betrof meer dan 101.000 SUV’s van modeljaren 2014-16 en pick-ups uitgerust met tweede generatie Ecodiesel V-6 motoren. De voertuigen hadden software die ervoor zorgde dat ze tijdens emissietests van de overheid anders presteerden dan onder normale rijomstandigheden, waardoor ze meer vervuilden dan de bedoeling was.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.