45% ziet EV als oplossing klimaatverandering

Volgens een marktonderzoek van EVBox ziet 45 procent van de Nederlanders de elektrische auto (EV) als een goede oplossing om klimaatverandering te stoppen. 68 procent rijdt al elektrisch of overweegt dit te gaan doen.

Het is een van de bevindingen uit de EVBox Mobility Monitor, het jaarlijkse marktonderzoek van EVBox, aanbieder van laadoplossingen, naar de adoptie van elektrische auto’s. Het onderzoek werd samen met Ipsos uitgevoerd onder 3600 respondenten uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk.

Barrières

Als we elektrisch rijden dan allemaal zo belangrijk vinden, waarom bestaat het Nederlandse wagenpark dan nog maar voor net 1 procent uit volledig elektrische auto’s? Uit het onderzoek van EVBox komt naar voren dat er in de zes landen, Noorwegen uitgezonderd, twee belangrijke barrières zijn om elektrisch te rijden: de perceptie dat elektrische auto’s duur zijn en het gebrek aan publieke laadpunten. Ook de tijd die het kost om een elektrische auto op te laden en de perceptie dat onderhoud aan een elektrische auto duurder is dan van een brandstofauto weerhouden mensen ervan om elektrisch te gaan rijden. Dat terwijl uit het onderzoek ook blijkt dat 89 van de mensen die al elektrisch rijden geen problemen ervaren bij het laden.

EVBox stelt dat uit het onderzoek blijkt dat het wachten is op overheidsbeleid en belastingvoordelen om automobilisten ervan te overtuigen elektrisch te gaan rijden. Meer laadpunten, in Europa en meer betaalbare elektrische modellen zijn ook drijfveren om de overgang naar elektrisch rijden te stimuleren.

Duurzame toekomst

In een toelichting bij het onderzoek onderstreept directeur Benelux Joke van der Eerden van EVBox nog eens het belang van de overstap naar elektrisch rijden in de strijd tegen klimaatverandering. “EVBox doet er alles aan om elektrisch vervoer voor iedere bestuurder en organisatie toegankelijk te maken. Alleen dan gaan we een duurzame toekomst tegemoet. Ons marktonderzoek laat zien dat mensen door heel Europa vinden dat overheden, autofabrikanten, laadpaalfabrikanten en andere bedrijven een actieve rol moeten spelen in de bescherming van het milieu. Samen hebben we de verantwoordelijkheid om elektrisch rijden zo aantrekkelijk mogelijk te maken, zodat toekomstige generaties op een gezonde planeet kunnen leven.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3423 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.