Aantal oplaadpunten sinds 2015 verdubbeld

Met dank aan vooral de vier grote steden is in Nederland sinds 2015 het aantal publieke laadpunten voor elektrische auto’s ruimschoots verdubbeld. Dat blijkt uit gegevens die Esri, leverancier van geo-informatie, samenstelde op verzoek van BNR Nieuwsradio.

ev-oplaadpuntenUitgedrukt in aantallen is de meest actuele stand van zaken bijna dertigduizend laadpunten. Twee jaar geleden waren dat er 13.500. Bij het merendeel van de gemeentes was de afgelopen twee jaar sprake van een toename. Verder kent Nederland momenteel 75.000 private laadpunten (aan huis) en 173 punten voor snelladen.

Ontoereikend

De opwaartse trend ten spijt zal het actuele aanbod ontoereikend zal zijn voor de vraag in de komende jaren, verwacht Bert Klerk, voorzitter van Formule E-team. Hij verwijst naar de reeks elektrische auto’s die autofabrikanten tussen nu en 2021 gaan leveren. Die verbreding van het aanbod zal leiden tot extra vraag naar laadpunten, zodat het netwerk versneld verruimd moet worden. Wel zal de steeds groter worden actieradius van nieuwe EV-generaties een dempend effect hebben op de vraag naar openbare laadpunten.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †