Achmea voert druk op in schadeherstel

Verzekeraar Achmea, één van de grootste opdrachtgevers in de gestuurde schadestroom, heeft met ingang van de aankomende contractperiode een nieuwe clausule aan het contract toegevoegd. Hierin is opgenomen dat de verzekeraar zich het recht voorbehoud een accountantsverklaring op te vragen. Hiermee wil Achmea er voor haar klanten van verzekerd zijn dat het laagste tarief wordt betaald voor schadeherstel.

Aan het einde van dit jaar lopen alle contracten af die Achmea heeft in de schadeherstelbranche, zowel met de vier ketens (AAS, ABS, Schadenet en Care) als met individuele bedrijven.

Vanaf dat moment wordt opnieuw gekeken naar de contractafspraken voor volgend jaar en staan de tariefonderhandelingen voor de deur. Zo worden opnieuw offerteaanvragen gedaan bij alle partijen en de nieuwe tarieven afgesproken voor 2015. Voor het eerst behoudt Achmea zich nu het recht voor om zo nodig een accountantsverklaring op te vragen, omdat de marktleider zeker wil zijn van het meest gunstige tarief.

Concurrentie

Eerder al, in 2009, kwam Schadegarant (die stuurt namens meerdere verzekeraars) met een soortgelijke maatregel. Schadegarant eist een officiële accountsverklaring van haar netwerk, waarin duidelijk is opgenomen dat de netto tarieven die rekening worden gebracht niet die van andere partijen mogen overstijgen.

De nieuwe clausule van Achmea wekt vooralsnog uiteenlopende reacties op onder schadeherstellers, die anoniem willen blijven. Het zou de druk op de tarieven en onderlinge concurrentie alleen maar vergroten, zo is een veelgehoorde reactie.

Achmea gaat ook starten met merksturing, maar waar leidt dat toe?

Ivonne Vermeulen

Eindredacteur Aftersales Magazine. Ivonne heeft een rijke bagage waarin journalistieke waarden en kennis van de autobranche bijeenkomen. Dankzij haar rol binnen Focwa's Carrosserie beschikt zij bovendien over een indrukwekkend netwerk in de schadeherstelbranche.

Van Ivonne Vermeulen zijn er nog 343 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Ivonne Vermeulen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *