ADAC: vierseizoenenbanden blijven compromis

De bandenspecialisten weten het en het blijkt ook uit een nieuwe test van ADAC van zeven vierseizoenenbanden in de maat 235/55 R17: de prestaties van geen enkele vierseizoenenband kunnen zich in zowel zomerse als winterse omstandigheden meten met de specialistische zomer- dan wel winterbanden.

De maat 235/55 R17 vinden we met name onder middenklasse suv’s en bestelwagens. De banden werden op een Ford Kuga getest, zowel in de zomer als in de winter.

Niet overtuigend

Vijf van de zeven geteste merken kregen van ADAC in ieder geval het predikaat ‘voldoende’: Continental AllSeasonContact, Goodyear Vector 4Seasons Gen-2, Nokian Weatherproof, Uniroyal AllSeasonExpert en Michelin CrossClimate+. Daarvan presteerden de eerste vier op nat wegdek ‘bevredigend’, maar konden op droog wegdek niet overtuigen.

De Bridgestone Weather Control A005 bleek uit de test een verkapte zomerband te zijn, die op droog én nat wegdek goed presteert, vergelijkbaar met een goede zomerband. In de sneeuw echter waren de prestaties vergeleken met de andere testkandidaten onvoldoende.

De Michelin CrossClimate+ rijdt op droog wegdek prima, maar . In de sneeuw is de tractie weliswaar voldoende, maar laat de band bij het remmen en sturen steken vallen.

De Vredestein Quatrac Pro doet het op nat wegdek dan wel weer bevredigend , maar toont op droog wegdek en vooral op sneeuw zijn zwakte.

Compromis

De conclusie van ADAC luidt: ook moderne vierseizoenenbanden blijven een compromis en bereiken nimmer de resultaten die specialistische zomer- of winterbanden bieden. Voor de beste resultaten beveelt ADAC dan ook zomerbanden in de zomer en winterbanden in de winter aan. Voor wie geen banden wil wisselen geldt: de mindere aspecten in aanmerking genomen zijn vierseizoenenbanden in dat geval te prefereren boven het gehele jaar met zomerbanden rijden.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 4069 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *