Auto-import sterk gegroeid, export daalt

De import van occasions is in 2016 sterk gegroeid. Er werden 168.301 gebruikte personenauto’s geïmporteerd, een stijging van 20,1 procent ten opzichte van 2015. Daarmee zet de sterke groei van de afgelopen jaren zich voort, zo blijkt uit cijfers van VWE Trendweb. De export loopt daarentegen al enkele jaren terug: de daling is met -2,9 procent iets sterker dan de 2,4 procent waarmee de export in 2015 was terug gelopen.

Bijna de helft van de importoccasions is jonger dan 5 jaar. De sterkste groei zat in 2016 echter bij auto’s in de leeftijd tussen 7 en 11 jaar. Ruim tachtig procent van de importauto’s komt uit onze directe buurlanden, waarbij Duitsland veruit het belangrijkste is.

VW populairst

Bij alle merken steeg het aantal geïmporteerde occasions. Door een groei van 25 procent versterkte Volkswagen haar toppositie. Ook het aantal Audi’s, Toyota’s, Kia’s, Mazda’s, Mitsubishi’s en BMW’s steeg met bijna een kwart. De sterkste stijgers zijn Tesla ( 87%) en Smart ( 62%). Daarentegen was er nauwelijks groei bij Seat ( 1%) en Jaguar ( 2%).

Van het populairste model, de VW Golf, groeide de import met maar liefst 25 procent. Bij diverse andere modellen als de Toyota Yaris, Fiat 500, BMW 1-serie en Nissan Qashqai lag de groei vorig jaar boven de dertig procent. De VW Passat ( 86%) en Renault Captur ( 79%) spannen de kroon. Toch zijn er ook modellen waarvan de import terugliep, waaronder de BMW 5-serie (-4,6%), Renault Mégane (-19,9%) en Nissan Note (-20,2%).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *