Autofabrikanten verliezen 518 miljard euro

Onderzoeksbureau Globaldata heeft berekend dat in het eerste kwartaal van 2020 de aandeelhouderswaarde van automotive bedrijven wereldwijd met 518 miljard euro is gedaald. Boosdoener is uiteraard het coronavirus.

De analyse betreft zowel de voertuigfabrikanten als hun toeleveranciers. In maart jl. lag de verkoop van personenwagens 39,4% onder die van dezelfde maand in 2019. Het eerste kwartaal eindigde met een afzetkrimp van 27%. Na de luchtvaart- en toeristenindustrie staat de automotive op plaats drie van de ranglijst met meest getroffen sectoren.

Een analist van Globaldata dat de problemen bepaald niet over zullen zijn wanneer de vraag weer aantrekt. “Als de lockdown-maatregelen versoepelen, ontstaat een leveringsprobleem. Enerzijds omdat op zeker moment de voertuigvoorraden op zijn, anderzijds omdat de opgestarte productie voorlopig kampt met allerlei beperkende veiligheidsmaatregelen. “Het zal een tijd duren voordat de productie gelijke tred kan houden met de behoefte in de markt. Voor de korte termijn is er voor de automotive sector geen ontsnappen aan een somber perspectief.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

  • 13 mei 2020 om 16:46
    Permalink

    Stoere kop boven dit artikel. Maar let op: dit betreft aandeelhouderswaarde en beslist geen exploitatieverlies. De diverse autoconcerns komen er ook niet door in de problemen, maar wel wanneer omzetdaling zo groot is dat liquiditeit niet meer voldoende is. Aandeelhouderswaarde is so wie so een misleidend gegeven: de waarde van uitgegeven Tesla aandelen zou momenteel meer dan 200 miljard dollar zijn: mooi voorbeeld van gebakken lucht dus.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *