Automobilisten onwetend over verzekering

Nederlandse automobilisten hebben weinig kennis over hun autoverzekering. Zo is er onwetendheid over de inzittendenverzekering, zijn de kosten bij kleine schades soms onnodig hoog en heeft 7,6 procent van de automobilisten ooit te maken gehad met autoschade waarbij de verzekeraar onverwacht niet uitkeerde.

Uit het onderzoek onder duizend respondenten met een Anwb-autoverzekering blijkt dat 60 procent van de automobilisten niet weet wat het belang van een inzittendenverzekering is. Het merendeel van de bestuurders weet niet dat eigen letsel moet worden meeverzekerd met een inzittendenverzekering.

Het gebrek van kennis over de autoverzekering is ook vervelend bij het rijden van kleine schades, zoals deuken en kapotte spiegels. Als automobilisten niet naar de garage gaan waar de verzekeraar een afspraak mee heeft, dan gaat dat ten koste van het eigen risico. En door lage kosten uit eigen zak te betalen, kan de no-claim korting worden veiliggesteld.

Doorrijden

Maar wat doen Nederlandse automobilisten doorgaans in de praktijk in het geval van kleine schades? Uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid van de automobilisten (voorlopig) doorrijdt. 65-plussers zijn het meest geneigd om direct naar een garage te rijden (21,4 procent). Van alle automobilisten belt 18 procent de verzekeraar bij kleine schade, 17,1 procent belt de partner of familie voor advies. Dat laatste doen vrouwen en jongeren tot 25 jaar beduidend vaker (30,7 procent en 59,3 procent).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.