Autostoeltjes scoren goed in ANWB-test

In de tweede ANWB autostoeltjestest van 2015 zijn 18 stoeltjes onderzocht. Van deze autostoeltjes hebben er vier een goedkeuring volgens de nieuwe norm ECE R 129. De overige hebben een goedkeuring volgens de oude ECE R 44 norm. Dertien stoeltjes scoren goed (4-sterren), twee voldoende (3-sterren) en één slecht (1-ster).

Het stoeltje dat slecht scoort is de Cybex Aton 4. Dit is ten gevolgen van schadelijke stoffen afgewaardeerd naar ‘slecht’, de bekleding van dit zitje is verontreinigd met PAK’s. Het zitje komt drie maal in de tabel voor omdat het in drie verschillende configuraties getest is. Het losse zitje bevestigd met de autogordel, het zitje op een basis die bevestigd is met de autogordel en het zitje bevestigd op een basis die bevestigd met Isofix in de auto.

i-Size

Geleidelijk komen er meer producten op de markt die voldoen aan de nieuwe Europese norm ECE R 129 (‘i-Size “). Van de vier i-Size stoeltjes in de huidige test scoren er drie ‘goed’ en één ‘voldoende’. De belangrijkste wijzigingen in de ECE R-129 norm zijn:

• de autostoeltjes zijn ingedeeld naar lengte van het kind in plaats van gewicht.
• het stoeltje moeten een zijdelingse botsproef goed doorstaan.
• kinderen moeten minimaal tot 15 maanden oud tegen de rijrichting in vervoerd worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.