Autoverkoop Belgie -15 procent

In de eerste negen maanden zijn er bij onze zuiderburen bijna vijftien procent minder auto’s verkocht dan in deze dezelfde periode in 2011. Dat constateert brancheorganisatie Federauto uit een enquête onder ruim 300 Belgische autobedrijven.

Zij verkochten van januari tot en met september dit jaar bijna 70.000 auto’s, wat ongeveer twintig procent vertegenwoordigt van de totale verkoop. “De resultaten zijn sterk verschillend, afhankelijk van regio en van merk. Dit is vooral te verklaren door het feit dat het aantal verkopen aan bedrijven niet zo sterk daalt, maar dat daartegenover de verkoop aan particulieren keldert. Het zijn vooral de autodealers in stedelijke gebieden en de merken die een groot marktaandeel hebben op de markt, die zich nog enigszins weten te handhaven”, aldus Federauto.

Trend

Net als in ons land kent ook de Belgische automarkt een duidelijke verkooptrend naar kleinere modellen. Ook worden er minder opties op een auto genomen en wordt er voor een lichtere motor gekozen. “Grote luxe auto’s en SUV’s zijn ineens niet meer gewenst, waardoor op de occasionmarkt een overschot ontstaat, met een fikse daling van de marktprijs voor deze modellen tot gevolg.”

Door de huidige situatie krijgen de autodealers het moeilijk om de rentabiliteit van hun bedrijf op peil te houden. Veel automerken blijven hun dealers, onder druk van de Europese overproductie, afnamequota opleggen. Hierdoor lopen de dealervoorraden flink op.

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.