Autoweek bepleit transparanter schadeverleden

Het schadeverleden van occasions is volgens Autoweek niet inzichtelijk voor de koper. Dat blijkt volgens het consumentenblad uit eigen onderzoek. Reden voor het weekblad om te pleiten voor meer transparantie.

Het schadeverleden is voor de occasionhandel en het autobedrijf eenvoudig op te vragen, maar voor de particulier niet. Gezien de impact van schade op de vraagprijs lopen consumenten onnodig risico bij de aankoop en eventuele latere inruil. Technisch is het eenvoudig om dit soort informatie ook voor de particulier inzichtelijk te maken, maar leasemaatschappijen blokkeren deze stap – volgens Bovag “met het oog op restwaardes.”

1,1 miljoen

In Nederland worden elk jaar worden 1,1 miljoen officiële schadetaxaties uitgevoerd (bron: Autodata). Daarbij gaat het niet om herstel buiten de verzekeraar (teneinde de no claimkorting niet te beperken). Volgens Autodata loopt een auto gedurende zijn bestaan gemiddeld 1,4 keer schade op. Voor Bovag is het onderzoek volgens een woordvoerder aanleiding om zich opnieuw hard te voor transparantie voor consumenten.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *