Award voor Nederlandse ESP-uitvinder

Het Europees Octrooibureau (EOB) heeft de European Inventor Award 2016 in de categorie Lifetime Achievement uitgereikt aan de Nederlander Anton van Zanten, uitvinder van het Elektronisch Stabilisatie Programma (ESP).

Het computergestuurde rijveiligheidssysteem heeft alleen in Europa al bijna 260.000 verkeersongelukken kunnen voorkomen en is inmiddels standaard geïnstalleerd op bijna alle nieuwe auto’s.

EOB President Benoît Battistelli noemt de uitvindingen van de inmiddels 75-jarige Anton van Zanten, in combinatie met diens veertigjarige carrière als ingenieur, “het levende bewijs van de kracht van innovatie.” Van Zanten heeft ongeveer 180 octrooien op zijn naam staan, waarvan 36 gerelateerd aan rijveiligheid. Hij is sinds 2003 met pensioen maar geeft nog steeds les aan verschillende universiteiten en is consultant.

De uitreiking van de Awards – in de MEO Arena in Lissabon – werd bijgewoond door zo’n zeshonderd gasten. Onder hen beleidsmakers, wetenschappers, mensen uit het bedrijfsleven en specialisten in intellectueel eigendom. De European Inventor Award wordt jaarlijks door het EOB georganiseerd, inmiddels voor de elfde keer.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.