Beursgang Doyen-Autodis ophanden

Volgens persbureau Reuters, dat met zes insiders heeft gesproken, zal het Amerikaanse Bain Capital het Franse Doyen-Autodis begin volgend jaar naar de aandelenbeurs (CAC) in Parijs brengen.

Autodis, lid van Auto Distribution International, moedermaatschappij van Doyen Auto (Frankrijk en de Benelux), is ook eigenaar van de Italiaanse grossiersgroepen Ovam, Top Car en Ricauto. De grossiersketen realiseert dit jaar een omzet van 1,2 tot 1,3 miljard euro.

Stahlgruber

Bain Capital, de investeerder achter Autodis, was één van de bieders op Stahlgruber, dat onlangs door LKQ werd overgenomen. Bain Capital, dat pas een kleine twee jaar eigenaar van Autodis is, zou volgens Reuters bij een succesvol bod op Stahlgruber de combinatie van beide bedrijven ook naar de beurs hebben gebracht.

Overname

Volgens Reuters is er een eerste selectie gemaakt van banken die de beursgang van Autodis mogen begeleiden. Hoewel een beursgang waarschijnlijker is, is er ook nog de mogelijkheid van een overname door GPC-Napa, Uni-Select of zelfs LKQ. De laatste is niet de meest logische partij, omdat LKQ net financieel het onderste uit de kast moest halen om Stahlgruber over te kunnen nemen. Ook GPC-Napa is niet de beste optie, omdat het al eigenaar is van het Franse Automotive Alliance. De Franse financiële autoriteit zou vervolgens dwars kunnen gaan liggen. De meest serieuze optie is een overname door Uni-Select (dat nog niet zo lang geleden het Britse Parts Alliance overnam), of het wordt inderdaad een beursgang.

Beursgang

Bain Capital hoopt dat de beursgang van Autodis rond de twee miljard euro zal opleveren. Dat lijkt wat hoog gegrepen, want bij een omzet van 1,2 miljard in 2016 werd een winst van 100 miljoen euro genoteerd. In beurskringen wordt meestal uitgegaan van zes tot acht keer de winst; twee miljard zou twintig keer de winst betekenen. Toch gaat Bain Capital volgens de betreffende insiders wel uit van die 2 miljard. Het zou daarmee een van de grootste beursgangen in de sector in Frankrijk zijn. Autodis en Bain Capital wilden niet reageren op de berichtgeving van Reuters. Autodis, gevestigd in het Franse Arcueil bij Parijs, heeft een lange historie als het om private equity-eigenaren gaat. In 2006 verwierf het in Bahrein gevestigde Investcorp de onderneming, om het in 2009 aan Towerbrook Capital over te doen. Na een herstructurering werd Autodis in 2015 door Bain Capital overgenomen.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1824 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen