Binnenlands transport trekt aan

Het herstel van de transport en logsitieksector lijkt te zijn ingezet. Dat blijkt tenminste uit cijfers van het ING Economisch Bureau. Vooral de binnenlandse markt trekt aan met een verwachte volumegroei in 2014 van 1,6 procent bij een 2 procent hogere omzet.

De verbetering van de thuismarkt werkt sectorbreed door in transport en logistiek, maar pakt vooral gunstig uit voor het steeds nationaler gerichte wegtransport. Hier gaat de druk door het volumeherstel nu enigszins van de ketel. Het bereikte keerpunt van de bestedingen in de detailhandel werkt positief door, maar minstens zo belangrijk voor transport is dat de bouwproductie dit jaar weer toeneemt. Deze sector is immers goed voor maar liefst 36 procent van het Nederlandse wegvervoer. Nadat de omzet van wegtransporteurs in 2013 nog 1 procent daalde, is de verwachting dat hierop dit jaar 2 procent groei wordt gerealiseerd.

Financieel is de positie in de transport- en logistieksector in de eerste helft van dit jaar enigszins verbeterd, maar grote verschillen naar bedrijfsgrootte en deelmarkt blijven. Vooral de kasstroom verbeterde, nog niet de winst. Machiel Bode, Sectormanager Transport en Logistiek: “In deze fase komt het aan op operational excellence en het aanbieden van de juiste dienstverlening op basis van de juiste prijs. Dit vraagt focus op de markt en op de klanten en hun werkelijke behoefte. Van daaruit moeten bedrijven het juiste businessmodel kiezen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.