BMW test autonome auto in stad

Speelden test met autonoom rijdende auto’s zich tot nu toe alleen af op snelwegen, BMW is bezig met proeven in de stedelijke omgeving. Meer in het bijzonder: in een voorstad van München, komend jaar gevolgd door het altijd drukke centrum zelf. 

De testvoertuigen (een 3 GT en een 7-serie) bewegen zich volledig computergestuurd voort, maar een chauffeur houdt vanachter het stuur een oogje in het zeil. Een begeleidingsvoertuig legt het rijgedrag en de keuzes van de autonome auto vast.

Bij de nieuwste testritten leren de computers onder meer hoe ze het gedrag van voetgangers juist kunnen inschatten. Iemand die oogcontact legt met de chauffeur zal doorgaans even de pas inhouden, maar een voetganger die de blik gericht heeft op zijn smartphone loopt waarschijnlijk gewoon door. “De auto’s leren nu dit soort uitzonderingen”, aldus een BMW-woordvoerder.

Daarmee lijkt seriematige toepassing van autonome rijtechniek aanstaande, maar volgens R&D-baas Fröhlich laat dat nog geruime tijd op zich wachten. In Duitse media zegt hij dat er nog een “geweldige technische uitdaging ligt, ondanks wat de marketeers beweren.” Ook de juridische kaders voor klant en fabrikant moeten nog gecreëerd worden. Al met al rekent hij er niet op dat vóór 2020 autonoom rijdende BMW’s de band verlaten. Om nog maar te zwijgen van het hoogste technisch niveau (vijf), waarbij de bestuurder na het ingeven van de bestemming zelf helemaal niets meer hoeft te doen.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.