Bosch-sensor detecteert vrije parkeerplaats

In de toekomst zullen Bosch-sensoren, die ingebouwd zitten in het wegdek en in voorbijrijdende auto’s, automatisch vrije parkeerplaatsen detecteren. Via een online parkeerkaart zullen bestuurders een beschikbare plek aangewezen krijgen.

“Met deze oplossingen wil Bosch aantonen hoe sensoren en internetconnectiviteit het dagelijkse leven van veel mensen aanzienlijk gemakkelijker kan maken, zelfs op vlak van parkeren. Onze oplossing biedt bestuurders meer comfort en bespaart ook tijd”, zegt Dirk Hoheisel, lid van de raad van bestuur van Bosch. Hij is verantwoordelijk voor automotive electronics en het e-parking systeem.

De draadloze sensoren in het wegdek zijn omhuld door een halfronde plastic behuizing, vergelijkbaar met het materiaal dat wordt gebruikt om rijstroken op het wegdek te markeren. De sensor detecteert of er al dan niet een auto over de sensor geparkeerd is en geeft dit via een energiebesparende radiozender door aan een ontvanger. Deze verzamelt de data van honderden sensoren, wat uiteindelijk in een online database wordt bewaard. “Een softwareprogramma creëert vrijwel in realtime een parkeerkaart van het respectieve gebied,” aldus Rolf Nicodemus, projecthoofd van Connected Parking bij Bosch.

Een andere Bosch-oplossing stelt auto’s in staat om via de huidige parkeerhulpsensoren parkeerplaatsen te detecteren tijdens het voorbijrijden. Nicodemus: “Hoe meer auto’s aan dit systeem deelnemen, hoe gedetailleerder en up-to-date de kaart wordt.”

Veertien keer de aarde

Volgens een studie van Apcoa bedraagt de gemiddelde zoektijd naar een parkeerplaats in Duitsland tien minuten. Dat betekent dat Duitsers ongeveer 4,5 kilometer extra rijden om een parkeerplaats te vinden, wat 1,35 euro per zoektocht kost.

Daarnaast tonen internationale onderzoeken aan dat dertig procent van de autobestuurders in drukke stadscentra op zoek zijn naar een parkeerplaats. In sommige stadsdelen kan dit oplopen tot een extra gereden afstand van veertien keer de omtrek van de aarde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.