Bovag bepleit herziening autobelastingen

Het huidige systeem van autobelastingen is toe aan een herziening. De inkomsten uit accijnzen lopen terug door de opkomst van elektrische auto’s en nieuwe auto’s zijn door de hoge aanschafbelasting onbetaalbaar geworden voor veel Nederlanders.

Dat stelt Bovag-voorzitter Han ten Broeke in een interview met het FD. Vanwege die teruglopende inkomsten uit autobelastingen vreest hij voor nieuwe belastingen om dit te compenseren.

Ten Broeke ziet de oplossing in een verschuiving van de belasting op aanschaf naar een belasting op gebruik, waarbij ook de elektrische auto zou moeten worden belast, wat bijvoorbeeld gebeurt bij de invoering van een kilometerheffing. “Als het maar een fair systeem wordt en uitlegbaar”, aldus Ten Broeke tegenover het FD.

Corona

Over de gevolgen van de coronacrisis voor de autobranche maakt Ten Broeke zich geen illusies. Hij verwacht het ergste wanneer de steunmaatregelen van de overheid wegvallen. “De eerste golf van liquiditeitsproblemen moet nog komen. Die problemen gaan we in het vierde kwartaal wel zien.”

Ten Broeke pleit dan ook voor overheidsmaatregelen die het consumentenvertrouwen op peil houden. “Dat is straks de ultieme maatstaf bij het economisch herstel. Het helpt dan niet om onzekerheid te creëren, zoals nu rond de aanschafsubsidie voor elektrische auto’s”, aldus Ten Broeke in het FD.

Lees ook het interview dat Aftersales Magazine met Han ten Broeke had bij zijn aantreden als voorzitter van BOVAG, begin 2020.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2376 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Avatar

  • Avatar
    9 oktober 2020 om 15:52
    Permalink

    Zolang overontwikkelde auto’s duur in aanschaf en verzekering zijn blijft het park van gebruikte auto’s nog vele jaren voldoende om individuele mobiliteit mogelijk te maken. De werkgelegenheid op het gebied van vakkundig onderhoud, reparatie en restauratie blijft een veilige bron van inkomsten.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *