Bovag Coronamonitor 8: vertrouwen piekt

De achtste versie van de Bovag Coronamonitor laat het hoogste vertrouwen van de leden zien sinds de start van de peiling in maart. Van alle deelnemers spreekt inmiddels 86,5% de verwachting uit door de coronacrisis heen te komen.

Het groeiende optimisme blijkt ook uit het feit dat dat opnieuw minder ondernemers afscheid denken te moeten nemen van hun personeel (26% nu, 28,7% twee weken geleden). Een dalend percentage leden (34,7, vorige keer 39,6) meldt omzetverlies; bovendien is het verlies kleiner dan in eerdere metingen.

Krediet

Toch plaatst Bovag enkele kanttekeningen bij alle positiviteit: de uitkomsten lopen bij de branches nogal uiteen. Bovendien verwachten meer leden (63,3 om 59,8%) binnen drie maanden krediet nodig te hebben. Licht gestegen ten opzichte van de zevende Coronamonitor (toen 55,6, nu 57,2) is bovendien het percentage dat gebruikt van financiële regelingen. De drie meest gebruikte: NOW (43,6%), Coulanceregeling Belastingdienst (23,8%) en TOGS (12,2%).

Coulance

De vijf grootste pijnpunten voor de leden zijn, volgens de nieuwste peiling: minder klanten (55,2%), dunnere orderportefeuille (54,4%), minder werk in de werkplaats (43,2%), leveringsproblemen (toe)leveranciers (33,1%) en afnemende liquiditeit (32,9%). Grootste punt van zorg noemt Bovag de voorwaarden van de Coulanceregeling en de termijn waarop de betaling alsnog moet plaatsvinden. Ook de communicatie vanuit de Belastingdienst laat volgens Bovag te wensen over. Verder is een passende oplossing nodig voor leden die te maken hebben met seizoenspieken en waarvoor de NOW geen ondersteuning biedt.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *