Bovag verwacht meer invallen bij autobedrijven

Er worden meer invallen van de belastingdienst verwacht bij malafide autobedrijven. Dit naar aanleiding van de aanhouding van een autohandelaar in Groningen en twee van zijn medewerkers en drie belastingambtenaren wegens frauduleuze praktijken.

Bovag reageert met begrip op de inval die de Fiscale Inlichtingen en Opsporings Dienst FIOD maandag heeft gedaan bij autobedrijven in het Noordoosten van Nederland. De belangenorganisatie wilt een gelijk speelbveld voor alle autobedrijven en daar kan een dergelijke actie aan bijdragen.

Verwacht wordt dat deze FIOD-actie niet op zichzelf staat. Eerder dit jaar had de belastingdienst al aangekondigd streng te zuillen gaan optreden tegen frauduleuze autobedrijven. Ook de Bovag heeft het afgelopen jaar steeds vaker signalen gekregen dat sommige autobedrijven op allerlei manieren belasting proberen te ontduiken, meldt de Bovagkrant.

Sjoemelen

“Wij zien graag dat bedrijven met elkaar concurreren op basis van kwaliteit, niet door belastingen te ontduiken of te omzeilen. Het is goed dat er nu strafprocessen komen. Dan is het straks voor iedereen duidelijk waar de grens van het toelaatbare ligt. Dan is het speelveld weer gelijk voor iedereen. Want nu is sjoemelen met accessoires bij import van gebruikte auto’s bijna de norm geworden”, aldus Burgemeester.

Bovag bevestigde afgelopen zomer dat steeds meer leden klagen over oneerlijke concurrentie op de occasionmarkt. Autobedrijven manipuleren op steeds grotere schaal taxatierapporten. Daardoor blijft de rest-bpm laag, waardoor occasions tegen lage prijzen kunnen worden aangeboden. Goedwillende bedrijven kunnen daar met hun van origine Nederlandse occasions of volgens de regels geïmporteerde occasions niet tegenop. De belastingdienst kondigde vervolgens verscherpte controles aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.