Branche wil aanpassing bpm-tarieven

Bovag en RAI Vereniging noemen het onverteerbaar dat de bpm-tarieven op basis van de WLTP-testmethode per 1 juli 2020 niet worden gerepareerd naar de situatie van voor de invoering van de WLTP.

Het lijkt zo mooi: staatssecretaris Snel van Financiën zegt de berekening van de bpm-tarieven op basis van de WLTP budgetneutraal te willen uitvoeren, ofwel: de opbrengst van de bpm mag niet hoger of lager zijn dan hij nu is. Bovag en RAI Vereniging merken daarbij op dat de bpm-tarieven sinds de invoering van de WLTP een jaar geleden al flink zijn verhoogd.

Omrekenen

“We zitten op het moment in een overgansfase. De waarden van de WLTP worden nu nog teruggerekend naar de oude NEDC-waarden”, legt Bovag-woordvoerder Tom Huyskens uit. “We noemen dat de NEDC 2.0. Die geven veel hogere waarden te zien voor de CO2-uitstoot, omdat de oude NEDC nu eenmaal niet heel realistisch bleek te zijn. Op grond daarvan zijn vorig jaar de bpm-tarieven flink verhoogd. We hebben dat laten uitrekenen door Jato en die komen voor volstrekt identieke modellen op veel hogere bpm-bedragen. Voor een gemiddelde benzineauto is de bpm 800 euro hoger, voor diesels zelfs 2000 euro. Wij hebben altijd aangedrongen op een tussentijdse correctie om dat verschil in bpm te repareren, maar dat is niet gebeurd. Het ministerie speelt het nu heel slim en doet alsof de berekening van de bpm op grond van de WLTP budgetneutraal gebeurt. Dank je de koekoek! Budgetneutraal ten opzichte van de huidige situatie, maar niet ten opzichte van die een jaar geleden.”

Contra-expertise

De plannen die staatssecretaris Snel op 11 juli bekendmaakte, zijn nog niet definitief. Bovag en RAI Vereniging zijn dan ook meteen in actie gekomen en hebben een contra-expertise door KPMG aangekondigd. Die zal deze zomer plaatsvinden. “Hopelijk kunnen we de resultaten daarvan nog voor Prinsjesdag presenteren, ervan uitgaande dat het ministerie van Financiën zijn plannen dan definitief zal presenteren.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters