Brits Fleet Assist: 22% minder servicekosten BEV’s

Fleet Assist heeft onderhouds- en onderhoudtrends bekendgemaakt voor ev’s ten opzichte van de klassieke verbrandingsmotoren. Dit is op basis van de 850.000 vlootauto’s en -busjes die gebruikmaken van het 5.200 onafhankelijke bedrijven en merkdealers tellende Britse netwerk van Fleet Assist.

Volgens de gegevens van Fleet Assist over 2022 is de gemiddelde onderhoudsrekening van een BEV momenteel ongeveer 22% lager dan een gelijkwaardige ICE-auto. Een groot deel hiervan kan worden toegeschreven aan de kortere arbeidstijden, die momenteel 33% korter zijn voor BEV’s dan voor ICE-auto’s. Fleet Assist koopt jaarlijks voor meer dan 150 miljoen euro aan service, reparatie en onderhoud in.

De onderdelencomponent van een BEV-klus is doorgaans ook 28% goedkoper dan bij een ICE-auto omdat ze minder werkende onderdelen hebben en de remmen veel minder slijten. Wanneer de prijzen van onderdelen, die de afgelopen 12 maanden met ongeveer 10% zijn gestegen, in aanmerking worden genomen, wordt het verschil in kosten tussen BEV’s en ICE’s nog groter.

Meest voorkomende onderdelen

Uit de gegevens van Fleet Assist blijkt dat de meest voorkomende BEV-onderdelen die momenteel worden vervangen pollenfilters, lampen, sleutelhangerbatterijen, ruitenwissers en remvloeistof zijn.

“Ondanks dit bewijs is het geen garantie dat de prijzen voor BEV-onderhoud drastisch zullen dalen omdat dealers de werkplaatstarieven proberen te verhogen om hun winstgevendheid te behouden. Dealers beginnen de gevolgen te voelen van de dalende inkomsten uit onderhoud omdat bestuurders minder kilometers afleggen, wat samenvalt met een snelle stijging van de bedrijfskosten, met name de salarissen van technici. Fleet- en retailbestuurders kunnen er niet van uitgaan dat de werkplaatstarieven voor een BEV goedkoper zullen blijven dan ICE-auto’s, want na verloop van tijd kunnen de kosten meer vergelijkbaar worden”, legt Vincent St Claire, MD van Fleet Assist, uit.

“Garages beginnen zich nu al te realiseren welke gevolgen EV’s op de langere termijn zullen hebben voor hun inkomsten uit onderhoud en het werkplaatsverkeer. Het is mogelijk dat meer garages op zoek gaan naar manieren om de paradigmaverschuiving van BEV-aftersales aan te pakken, zodat hun dienstverlening en de tarieven die ze berekenen op de helling komen te staan,” voegde hij eraan toe.

Fleet Assist werd onlangs gecontacteerd door een merkdealer die overwoog een specifiek BEV-onderhoudstarief van £125 in te voeren, een stijging van 89% ten opzichte van de equivalente arbeidskosten voor het onderhoud van ICE-auto’s.

Fleet Assist zou een dergelijke voorspelbare prijsmaatregel niet steunen, maar de realiteit is dat garages rekening moeten houden met hun toekomstige investeringen en groeiende overheadkosten. Dit omvat de opleiding van technici, de voortzetting van de ophaal- en afleverdienst en van de serviceauto’s en de modernisering van de werkplaatsen met het oog op het gebruik van BEV’s, met inbegrip van talrijke software-updates, wat allemaal tijd en geld kost. Dit volgt op een recent onderzoek door The Motor Ombudsman dat bevestigde dat zes op tien Britse garages verwachtten hun prijzen te moeten verhogen in 2022 om winstgevend te blijven tegen de achtergrond van stijgende algemene kosten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.