Businessplan bespaart Alliantie tot 40 procent

De alliantie van Renault, Nissan en Mitsubishi heeft vandaag een nieuw businessmodel gepresenteerd dat moet leiden tot een reductie van investeringen tot wel 40 procent.

“Het nieuwe businessmodel maakt het voor de alliantie mogelijk om het maximale te halen uit elkaars bedrijfsmiddelen en capaciteiten, elk bouwend op hun respectievelijke culturen en verworvenheden”, aldus Renault-topman Jean-Dominique Senard.

Het nieuwe businessmodel is een leader-follower-model waarbinnen meer gestandaardiseerd wordt en er per productgroep een moedermodel (leader) wordt ontwikkeld, waar zustermodellen (followers) van afgeleid worden. Ook de productie wordt gebundeld waar dat het meeste loont.

Binnen de alliantie worden de drie autofabrikanten elk leider in een referentieregio. Renault wordt dat in Europa, Zuid-Amerika en Noord-Afrika, Nissan in Noord-Amerika, China en Japan, en Mitsubishi in Zuidoost-Azië en Oceanië. De alliantie ziet hierdoor mogelijkheden ontstaan om het delen van vaste kosten te maximaliseren.

Leader-follower

Ter illustratie van het leader-follower-model noemt de alliantie Renault, dat de toekomstige vernieuwing van de suv voor het B-segment in Europa moet gaan leiden. Nissan neemt de leiding voor de vernieuwing van de suv voor het C-segment na 2025. Uiteindelijk zal bijna 45 procent van alle modellen binnen de alliantie in 2025 worden ontwikkeld en geproduceerd volgens de nieuwe aanpak.

Het leader-follower-model betreft niet alleen platforms en aandrijflijnen, maar wordt uitgebreid naar alle sleuteltechnologieën. Zo gaat Nissan de kar trekken op het gebied van autonoom rijden, wordt Renault de leidende partij bij het verder ontwikkelen van elektrisch rijden en wordt Mitsubishi leidend bij de technologie voor plug-in hybrides voor het C- en D-segment.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3427 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.