Californische RDW beschuldigt Tesla van misleiding

De RDW van California heeft Tesla beschuldigd van valse reclame in zijn promotie van Autopilot en Full Self-Driving. Zowel de benamingen zelf als de door Tesla gebruikte omschrijvingen zijn volgens deze DMV misleidend: er wordt meer beloofd dan waargemaakt.

Het agentschap beschuldigt de maker van elektrische auto’s klanten misleid met reclametaal op zijn website die Autopilot en Full Self-Driving technologieën beschrijft als meer capabel dan ze in werkelijkheid zijn.

Een voorbeeld: “Alles wat u hoeft te doen is instappen en uw auto vertellen waar te gaan. Als u niets zegt, zal uw auto naar uw agenda kijken en u daarheen brengen als veronderstelde bestemming. Uw Tesla zal de optimale route uitzoeken, navigeren door stedelijke straten, complexe kruispunten en snelwegen.”

De sancties die Tesla boven het hoofd hangen variëren van het intrekken van de verkoopvergunning tot mildere varianten, inclusief het beter informeren van de potentiële klanten.

In juni onderstreepte Tesla-topman Elon Musk het belang van Full Self-Driving nog voor het bedrijf. Zonder deze functie is Tesla volgens hem “in principe nul waard”.

De Full Self-Driving functie beweert onder meer de auto automatisch te besturen op snelwegen, stadsstraten en buurtwegen; automatisch gehoorzamend aan verkeerssignalen. Ondanks de naam is geen enkele auto van Tesla of een ander bedrijf in staat om volledig autonoom te rijden, aldus de DMV. De DMV merkt wel op dat Tesla’s website momenteel vermeldt dat de momenteel ingeschakelde functies actieve supervisie vereisen van de bestuurder en het voertuig niet autonoom maken. Dit is volgens de DMV echter niet genoeg, want de namen zelf houden hun misleidende karakters.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.