Cao-overleg MvT gaat half juni verder

Na ruim zestien uur onderhandelen is vorige week het cao-overleg tussen de vakbonden en Bovag Motorvoertuigenbedrijven en Tweewielerbedrijven (MvT) geschorst. Op 13 juni schuiven partijen opnieuw aan tafel.

Inzet van de besprekingen is een cao met een looptijd van ruim drie jaar (november 2014-februari 2018). Op het gebied van de loonontwikkeling (structureel, eenmalig) lijkt er volgens Bovag nog maar weinig verschil van mening. Hetzelfde geldt voor een reeks andere punten (waaronder een vierdaagse werkweek, salaristabel van jongeren en vakbondscontributie). Minder zicht op een akkoord is er daarentegen waar het de flexibilisering van personeel betreft (inroostering c.q. toeslagen werk op zaterdag).

Dat er nog steeds geen nieuwe cao op tafel ligt, is vooral het gevolg van juridisch touwtrekken tussen Bovag en pensioenfonds PMT over de pensioenpremieverdeling. Over een uitspraak van het Hof over de VPL-premie hebben de belanghebbenden verschil van inzicht. Uiteindelijk gaat het daarbij om enkele tientallen miljoenen euro’s aan loonkosten over de jaren 2014 en 2015. De nieuwe pensioenpremieverdeling, per 2016 en gedurende de verdere looptijd van de nieuwe cao, maakt deel uit van de onderhandelingen.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *