CBS: steeds meer kilometers oudere auto’s

In Nederland werden vorig jaar meer dan drie keer zoveel kilometers afgelegd met personenauto’s van negen jaar of ouder als in 1990. Ging het destijds nog om 11,7 miljard kilometer, in 2018 was dat opgelopen naar 51,5 miljard. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Van de 150,6 miljard afgelegde kilometers door Nederlandse motorvoertuigen in 2018 kwam het grootste deel voor rekening van personenauto’s (81 procent). Dat zijn 43 procent meer autokilometers dan in 1990. Gedurende deze periode nam ook het aantal personenauto’s toe, van 7,5 miljoen in 2001 naar 9,6 miljoen in 2018. Per auto werd er gemiddeld juist minder gereden. Het gemiddelde jaarkilometrage in 2001 bedroeg 13,8 duizend, in 2018 was dat 13,0 duizend.

Autokilometers

Van alle Nederlandse autokilometers werd 70 procent in 2018 afgelegd op benzine. In 1990 was dit 64 procent. Het aandeel dieselkilometers nam toe van 20,2 in 1990 naar 28,3 procent in 2018. Bij 2,7 procent betrof de rit vorig jaar een volledige elektrische personenauto of een plug-in hybride. Het CBS berekent sinds 2015 het aantal kilometers van plug-in hybrides en volledig elektrische personenauto’s. In het startjaar legden ze samen bijna 1,6 miljard kilometer af. In 2018 was dit aantal meer dan verdubbeld, tot 3,2 miljard kilometer. Bijna 650 miljoen kilometer hiervan werd afgelegd door volledig elektrische auto’s en 2,6 miljard door plug-in hybrides.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

2 reacties op “CBS: steeds meer kilometers oudere auto’s

 • 16 november 2019 om 11:36
  Permalink

  Logisch gevolg van het feit dat auto’s steeds beter zijn geworden.

  Wim Ruberg

  Beantwoorden
 • 18 november 2019 om 11:23
  Permalink

  Vergeet ook niet het ‘demografisch effect’. Ik maak even de parallel met de bevolkingsdiagrammen en bijvoorbeeld het effect daarop van de babyboomers. De resulterende vergrijzing zorgt voor een piek in die diagram bij de leeftijden 45-70. Vertaal dat naar de nieuwverkopen in ons land: de piekjaren liggen achter ons. Als van elk bouwjaar (ik zeg niet dat dat zo is) jaarlijks hetzelfde percentage wegvalt dan blijven er dus meer over in de verkooprijke bouwjaren. Dat de verkoopcijfers achterblijven kon maar zo het gevolg zijn van de hoge nieuwprijzen in ons land en dat wijst weer naar de BPM-discussie.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *