Certificering garagesoftware op de schop

Bovag Onafhankelijke Autobedrijven (BOA) verwacht de komende maanden de eerste garagesoftwarepakketten te kunnen gaan certificeren. Dit gebeurt op basis van het nieuwe, fors aangescherpte Programma van Eisen, dat recentelijk is gepubliceerd via Autobedrijf.nl/garagesoftware. Inmiddels hebben zeven softwareleveranciers interesse getoond.

In Nederland werkt ongeveer negentig procent van alle bij Bovag aangesloten onafhankelijke autobedrijven met een garagesoftwarepakket. “Er zijn meer dan twintig aanbieders van garagesoftwarepakketten”, legt Hilke Stienen, productmarketingspecialist van BOA, uit. “En dat maakt de keuze voor de garagebedrijven erg lastig. Om die reden is BOA al in het jaar 2000 met ondernemers rond de tafel gaan zitten om in kaart te brengen aan welke eisen een garagesoftwarepakket moet voldoen. Inmiddels zijn we aan de derde revisieronde van softwarecertificering toe. En dit keer is het Programma van Eisen volledig binnenstebuiten gekeerd. Dat gebeurde mede op verzoek van leden, die aangaven dat de eisen aan een forse moderniseringslag toe waren. Denk daarbij aan het regelen van het eigendomsrecht van de data. Dat moet natuurlijk bij de gebruiker liggen en niet bij de pakketleverancier. En ook is er meer focus op gebruiksgemak. Dus niet zes keer klikken voordat je bent waar je wilt zijn.”

De ontwikkelingen in de autobranche gaan snel en daarom gaat Bovag voortaan elk jaar het Programma van Eisen herzien. Wanneer een softwarepakket is gecertificeerd is dit certificaat een jaar geldig. Stienen: “Duidelijkheid is het sleutelwoord bij deze certificering, zowel voor de leverancier als voor het garagebedrijf. We hebben het zo ingericht dat zowel Bovag als de softwareleveranciers goed kunnen monitoren waar zich eventuele problemen voordoen en op welk gebied nieuwe wensen ontstaan. Gebruikers kunnen namelijk op een speciale pagina van de ledensite hun opmerkingen en wensen kwijt.”

Download hier het Programma van Eisen >>

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.