Continental grote winnaar zomerbandentest

Zomerbanden presteren beter dan voorheen op nat wegdek. Dat meldt ANWB op basis van haar nieuwste zomerbandentest. Bandenfabrikanten hebben de kwaliteit op dat punt verbeterd in afwachting van een nieuw Europees bandenlabel, dat in de loop van 2012 wordt geïntroduceerd. Continental is in alle drie de geteste categorieën de winnaar geworden.

De Continental Conti Eco Contact 5 is al beste getest in de maatserie 165/70 R 14T. Michelin pakt met de Energy Saver positie twee. In de testreeks van de banden met de maat 205/55 R 16V is de Premium Contact 5 van Continental het beste getest, gevolgd door Goodyear Opti Grip. Continental doet het met de Cross Contact UHP ook het beste in de test van 215/65 R 16H-banden. De Pirelli Scorpion Verde is goede tweede.

In het algemeen wordt de kwaliteit van banden van de grote bandenmerken overigens steeds beter. De geteste banden scoren bijna allemaal voldoende en goed. Slechts twee bandensoorten in twee verschillende categorieën scoorden onder de maat. Bij de bandenmaat 165/70 R14 T, voor kleine middenklassers als Citroën C3 en VW Polo, scoorde alleen de Infinity INF-030 één ster. Dat behaalde ook de Sava Intensa SUV bij de bandenmaat 215/65 R 16 H. Deze maat is geschikt voor kleine SUV’s zoals de Hyundai Tucson en de VW Tiguan. Bij de bandenmaat 205/55 R 16 V, voor grotere middenklassers, waren er geen onvoldoendes.

Het bandenlabel is een gevolg van nieuwe EU-wetgeving en wordt naar verwachting deze zomer ingevoerd voor alle nieuw geproduceerde autobanden. Er wordt gekeken naar de effecten van banden op brandstofverbruik, CO2-uitstoot, geluid en veiligheid. De remweg op nat wegdek is daarbij een factor die wordt meegenomen. Fabrikanten hebben om die reden maatregelen genomen om de prestaties van banden op natte wegen te verbeteren. De verbetering op het natte wegdek gaat wel ten koste van de slijtvastheid. Zomerbanden kunnen sneller slijten dan voorheen het geval was.

Download hier de testresultaten zomerbanden 165/70 R 14T >>
Download hier de testresultaten zomerbanden 205/55 R 16V >>
Download hier de testresultaten zomerbanden 215/65 R 16H >>

Vorig jaar juni kwam de Pirelli Cinturato P7 als beste uit de zomerbandentest van Autoweek. De ANWB herleidt uit haar laatste winterbandentest dat de winterband beter is dan een vierseizoenenband.

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.