Continental laat ruiten reageren op omgeving

Autoruiten worden intelligent, als het aan toeleverancier Continental ligt. Tijdens de aankomende editie van de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas toont het Duitse bedrijf een demovoertuig dat over flexibele tinting beschikt.

In het betreffende voertuig zijn alle ruiten middels een druk op de knop donkerder te maken. De techniek is ‘intelligent glass control’ genoemd en maakt gebruik van een speciale film die in het glas is opgenomen. Elektrische signalen bepalen de mate van tinting. Bekende techniek, maar voorheen alleen toepasbaar in daken die gebruikt worden binnen de duurste autosegmenten.

“Het selectief, stapsgewijs donkerder maken van de zijruiten en de achterruit, alsmede delen van de voorruit biedt niet alleen een toename in het comfort en de privacy voor de inzittenden”, zegt Andreas Wolf, topman bij de Body & Security businessunit. “Het biedt ook extra veiligheid, zoals tijdens het rijden met een laagstaande zon.”

Bovendien is er energiebesparing te verwachten. De binnentemperatuur blijft beperkt zodat het gebruik van de airco vermindert. Volgens Wolf is een besparing van vier gram per kilometer mogelijk: “De aircounit kan kleiner en dus vooral ook lichter worden, de zonnekleppen en blinderingsgordijnen kunnen achterwege blijven wat ook gewichtsbesparing betekent. Voor elektrische auto’s zou dit de reikwijdte vergroten met zo’n 5,5 procent.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.