Controles illegaal werk bij autobedrijven (update)

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat zich in 2012 met de Inspectie SZW vooral richten op de aanpak van uitbuiting van werknemers, het bestrijden van uitkeringsfraude en van onveilig, ongezond en illegaal werk. In het Jaarplan 2012 Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt ook de sector autobedrijven genoemd.

Bij navraag blijkt dat het ministerie niet verwacht dat daar Bovag-leden bij zijn. “In het jaarplan van het ministerie wordt maar op één plek over autobedrijven gesproken. Het betreft alleen controles op illegaal werk bij voornamelijk autopoetsbedrijven. Daarbij zal ook een enkel malafide autobedrijf bekeken worden, waarvan het ministerie aanwijzingen van verkeerde praktijken heeft uit het verleden”, aldus Bovag-woordvoerder Paul de Waal.

“In 2010 is extern onderzoek verricht naar illegale tewerkstelling. Hieruit blijkt dat de inspectie een goed beeld heeft van de sectoren waarin illegale tewerkstelling voorkomt, de nationaliteiten van degenen die illegaal tewerkgesteld zijn en bestaande en nieuwe fenomenen van illegale tewerkstelling. Voor 2012 zijn op basis van genoemde gezamenlijke risicoanalyse de volgende prioritaire sectoren benoemd: land- en tuinbouw, bouw, schoonmaak, intermediairs, horeca, detailhandel en autobedrijven”, aldus de betreffende notities in het jaarplan.

UPDATE
Autobedrijven worden gewaarschuwd door Bovag om extra op te letten bij het inschakelen van autopoetsbedrijven. Het samenwerken met malafide bedrijven levert namelijk ook de autobedrijven een forse boete op, die kan oplopen tot 8.000 euro per geconstateerde overtreding. De inspectiedienst controleert dit najaar intensiever op illegale werknemers. Bij een overtreding krijgt dus niet alleen het poetsbedrijf, maar ook de opdrachtgever een boete opgelegd.

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2720 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *