Corona tempert diefstal personenwagens

Het aantal autodiefstallen in ons land lijkt dit jaar omgekeerd evenredig te lopen met het coronavirus. Het een daalt sterk, het ander stijgt sterk. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars, op basis van cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).

Vanaf maart, toen corona zijn opmars begon, tot en met oktober is er maandelijks een daling te zien. Met uitzondering van augustus, toen zich ineens een stijging van 3,8% voordeed. “Natuurlijk is en blijft het gissen wat de precieze oorzaak is”, zegt André Bouwman van het LIV. “Maar het lijkt erop dat ook voertuigcriminelen in de ban van corona zijn.”

Haven

Opvallend in het overzicht is het verschil tussen Amsterdam en Rotterdam (foto haven) in de eerste drie kwartalen: van 2.873 in 2019 naar 2.384 nu (17%, Amsterdam); van 2.125 in 2019 naar 2.425 (14%, Rotterdam). Bouwman: “Hoewel we geen harde feiten hebben, kan de stijging in Rotterdam te maken hebben met de haven. Wij denken dat criminelen, die steeds vaker ‘op bestelling’ stelen, minder via de weg en meer via de havens wegzetten.”

Diefstalcijfers LIV over 2020 t/m september: januari +5,2%, februari +4,1%, maart -5,9%, april -5,3%, mei -8,0%, juni -6,1%, juli -4,2%, augustus +3,8%, september -5,5%.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.