Dagelijks 400 gevallen van tellerfraude

De RDW benadert sinds oktober 2014 dagelijks gemiddeld 400 voertuigeigenaren vanwege een onlogische kilometerstand. Hiervan is sprake wanneer een nieuw geregistreerde tellerstand lager is dan de vorige. Dit is te lezen in het online jaarverslag 2014 van de RDW.

“Het jaar 2014 was een druk en goed jaar”, aldus algemeen directeur Ab van Ravestein. “Dat kwam onder meer door nieuwe diensten zoals tellerstandregistratie en ook door meer APK-toezicht en meer importkeuringen. Daarbij zijn in 2014 twee grote projecten gerealiseerd die in het oog springen: de invoering van de kentekencard in januari 2014 en het vernieuwde rijbewijs in november 2014.”

Opvallende stijging in de jaarcijfers is de 80 procent toename van het aantal informatieverstrekkingen uit het voertuigregister aan de voertuigbranche, overheid en publiek. De stijging komt grotendeels doordat de RDW niet meer alleen de mutaties in het register doorgeeft, maar ook geautomatiseerd alle gegevens verstrekt aan de instanties die deze gegevens mogen ontvangen. Dat geeft meer mutaties, maar leidt in de praktijk tot minder werk en dus meer efficiency.

Cijfers

Andere opvallende cijfers zijn onder meer:

– Het totaal aantal identiteitsonderzoeken in verband met import steeg met 18 procent tot 211.157 voertuigen. Deze stijging komt voornamelijk door de toegenomen import van tweedehands auto’s.
– De APK-afmeldingen stegen met 4 procent. Dit komt door de stijging van het aantal APK-plichtige auto’s: van 6,4 tot 6,7 miljoen. Dit komt door een toename van het aantal tweedehands auto’s.
– In 2014 heeft de kentekencard het papieren kentekenbewijs vervangen. In een jaar tijd zijn bijna 3,7 miljoen cards uitgegeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *