Dieselauto wacht zware tijden

Onderzoeksinstituut Jato Dynamics voorziet zware tijden voor de dieselmotor als aandrijving voor personenwagens. De huidige registratiecijfers geven er nog geen uitsluitsel over, maar het dieselschandaal en de daaruit voortvloeiende vraag rondom het bestaansrecht van diesels zijn voor Jato voldoende aanleiding.

Op de middellange en de lange termijn verwacht Jato dat het marktaandeel van de diesels zal afglijden, al hangt het wel af van het voertuigsegment. De kleinste autoklassen zullen een aanhoudende afname van het dieselaandeel te zien geven, net als bij de kleine SUV’s. De hogere middenklasse blijft relatief een dieselbolwerk, al is ook daar daling te verwachten. Daarnaast benoemt Jato de afname van de restwaarde voor diesels, een teruggang die al voor het dieselschandaal was ingezet en die nu versterkt doorzet.

Jato benadrukt dat diesels van groot belang zijn om de CO2-doelstellingen te kunnen waarmaken, iets wat met name speelt in de segmenten met de grotere automodellen. Het gat tussen benzine- en dieselversies wordt door de dure uitlaatsystemen verder vergroot, signaleert de studie en dat onderstreept in hun eigen woorden dat ‘de seinen op rood staan, voor de middellange en de lange termijn’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.